Téglalap (F4) – Inkscape

Képfeldolgozás53 Képfeldolgozás52

Négyzetek (Shift lenyomásával), és téglalapok rajzolására való. Rajzolhatunk lekerekített téglalapokat, ha a szerkesztő felület fölött megjelenő ablakban megadjuk a lekerekítés mértékét, amikor már nincs szükség lekerekített téglalapra, egyszerűen nyomjuk meg a Nem lekerekített gombot. Később is le tudjuk kerekíteni a téglalapokat, csak ki kell választani, majd beállítani, vagy kézzel beírni az értékét, illetve mindezt a csomópont szerkesztővel is megtehetjük, ha kijelölt téglalap jobb felső sarkába lévő csomópontot megfogjuk és mozgatjuk.

Téglalapok

A téglalapok a legegyszerűbb, de valószínűleg a leggyakrabban előforduló alakzatok a grafikai munka során. Az Inkscape megpróbálja ezek készítését és módosítását minél egyszerűbbé és kényelmesebbé tenni.

Váltson a Téglalap eszközre az F4 billentyűvel, vagy az eszköztáron a gombjára kattintva. Rajzoljon egy új téglalapot ide, a kék mellé:

An example image

Most anélkül, hogy más eszközre váltana, kattintással jelölje ki a másik téglalapot.

A téglalaprajzoló módosítóbillentyűk:

  • Ctrl nyomva tartásával négyzetet vagy egész oldalarányú (2:1, 3:1 stb.) téglalapot rajzolhat.
  • Shift nyomva tartásával a kezdőpont mint középpont köré rajzolhat.

Amint láthatja, a kijelölt téglalap (megrajzolása után mindig az új lesz az éppen kijelölt) három sarkánál megjelenik három fogantyú. Valójában négy fogantyú van, de ezek közül kettő (a jobb felső sarokban) egymáson helyezkedik el, ha a téglalap sarkai nincsenek lekerekítve. Ez a kettő a lekerekítő fogantyú; a másik kettő (a bal felső és a jobb alsó) az átméretező fogantyú.

Nézzük először a lekerekítő fogantyút. Fogja meg, és húzza lejjebb. A téglalapnak mind a négy sarka lekerekítetté vált, és most már látszik a második lekerekítő fogantyú is – ott van az eredeti helyén, a sarokban. Ha körív alakú sarkokat szeretne, akkor mást már nem is kell tennie. Ha viszont olyan lekerekítésre gondol, ahol az egyik irányból nagyobb a lekerekítés mértéke, mint a másikból, akkor ezt a második fogantyút mozgassa balra.

Az alábbi téglalapok közül az első kettőnél köríves, a másik kettőnél elliptikus a lekerekítés:

An example image

Továbbra is a Téglalap eszköznél maradva, kattintással jelölje ki ezeket az alakzatokat, és figyelje meg a lekerekítő fogantyúk helyzetét.

Gyakran szükség lehet arra, hogy egy kompozíción belül a lekerekített sarkok sugara és alakja állandó legyen akkor is, ha a téglalapok mérete változó (gondoljon a különféle méretű, lekerekített sarkú oszlopokat tartalmazó diagramokra). Az Inkscape-pel könnyű ilyet készíteni. Váltson a Kijelölő eszközre; ekkor az Eszközvezérlősávon kapcsológombok egy négyes csoportját találja, ahol balról a második gombon két koncentrikus, lekerekített sarok látható. Ezzel a gombbal szabályozható, hogy átméretezéskor a lekerekített sarkok is méreteződjenek-e.

Például az alábbi vörös téglalapot néhányszor megdupláztuk, majd a másolatokat úgy nagyítottuk, illetve kicsinyítettük különféle mértékben, hogy közben a „Kerekített sarkok átméretezése” ki volt kapcsolva:

An example image

Megfigyelheti, hogy a lekerekített sarkok mérete és alakja minden téglalapon egyforma, így a jobb felső sarkok pontosan egymásra illeszthetők. Minden kék téglalap az eredeti vörösnek egy-egy másolata, pusztán a Kijelölő eszközzel át lettek méretezve, nem kellett semmit utólag módosítani a lekerekítő fogantyúk helyzetén.

Összevetésként bemutatjuk ugyanazt a kompozíciót, de most a „Kerekített sarkok átméretezése” be volt kapcsolva:

An example image

Így a lekerekített sarkok ugyanúgy különböznek, akár maguk a téglalapok, és egyáltalán nem illeszkednek a jobb felső sarkok (nagyítsa fel, ha nem látja). Az ilyen átméretezés ugyanazt a (látható) eredményt adja, mint egy útvonallá alakított (Ctrl+Shift+C) téglalap átméretezése.

Íme a lekerekítő fogantyúkhoz használható billentyűkombinációk:

  • Ctrl nyomva tartása melletti húzás a két sugarat kiegyenlíti (körív alakú lekerekítés).
  • Ctrl+kattintás az egyik fogantyún húzás nélkül is kiegyenlíti a másikhoz tartozó sugarat.
  • Shift+kattintás megszünteti a lekerekítést.

Valószínűleg észrevette, hogy a Téglalap eszköz Eszközvezérlősávján megadható a lekerekítés vízszintes (Rx) és függőleges (Ry) sugara, így azokat tetszőleges pontossággal és mértékegységben állíthatja be a kijelölt téglalapra. A Csúcsok szögletessé tétele gomb pontosan azt teszi, amire a nevéből is gondol – megszünteti a kijelölt téglalapok sarkainak kerekítettségét.

Megvan az a nem elhanyagolható előnyük ezeknek a vezérlőknek, hogy egyidejűleg tetszőleges számú téglalapra alkalmazhatók. Például ha szeretné egyszerre megváltoztatni a rétegen levő összes téglalapot, csak nyomja meg a Ctrl+A billentyűket (Minden kijelölése), és állítsa be a kívánt értékeket az Eszközvezérlősávon. Ha a kijelölésében téglalapobjektumon kívül bármi más is van, az egyszerűen figyelmen kívül lesz hagyva – csak a téglalapok módosulnak.

Most vessen egy pillantást az átméretező fogantyúkra. Csodálkozhat, hogy ezekre egyáltalán mi szükség van, hiszen a Kijelölő eszközzel is remekül méretezhető bármely téglalap.

Az a baj a Kijelölő eszközzel, hogy ott a vízszintes és a függőleges mindig a lap szerint értendő. Ezzel szemben a Téglalap eszköz átméretező fogantyúit használva az átméretezés mindig a téglalap oldalai mentén történik akkor is, ha a téglalap el van forgatva vagy döntve. Próbálja meg átméretezni ezt a téglalapot előbb a Kijelölő eszközzel, aztán a Téglalap eszköz átméretező fogantyúival:

An example image

Minthogy két átméretező fogantyú van, bármilyen irányban tud méretezni vagy mozgatni egy téglalapot az oldalai mentén. Az ilyen átméretezés mindig megtartja a lekerekítés sugarát.

Íme az átméretező fogantyúkhoz használható módosítók:

  • Ctrl nyomva tartása melletti húzás a mozgást az oldalakhoz vagy az átlóhoz kényszeríti. Magyarul: így megtartható a téglalap szélessége vagy magassága, vagy pedig a magasság és szélesség aránya (a saját koordináta-rendszerében, amely lehet elforgatott vagy döntött).

Itt látható az előző téglalap, a szürke szaggatott vonalakkal jelzett irányokhoz kényszeríthető a mozgás aCtrl billentyűvel (próbálja ki):

An example image

Egyszerűen készíthető például 3D kompozíció egy téglalap megdöntésével és elforgatásával, majd ezt néhányszor duplikálva, végül a fogantyúkkal átméretezve a másolatokat:

An example image

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.