Vektorgrafika feladatsor

Ez a tananyag a vektorgrafikus rajzolásba vezet be. A vektorgrafika egy eljárás, ahol foltokból, objektumokból készítjük el a rajzainkat. Olyan, mint a patchwork. Azzal a különbséggel, hogy itt minden folt színe, nagysága, de még az alakja is változtatható. Valamiféle síkbeli gyurmázás.

Azokat az alkalmazásokat, amelyek támogatják ezt az ábrázolásmódot, illusztrációs (rajzoló) programoknak nevezzük. Ilyen például a CorelDRAW, az Adobe Illustrator vagy a nyílt forráskódú Inkscape. Míg az előzők árazása nem az egyszerű tanuló pénztárcájához mért, addig az Inkscape teljesen ingyenes.

Ez persze nem azt jelenti, hogy vacak, instabil vagy munkára alkalmatlan. Kinézetében, eljárásaiban nagyon hasonlít kereskedelmi társaihoz. Emiatt sok profi ikontervező, webdesigner használja. Tanulásra is kiváló, mert minden, amit elsajátítasz vele, pillanatok alatt átvihető egy profi program munkafolyamatába, vagy önállóan is használható. Alkalmas emblémák, logók, rajzfilmfigurák, képregények, plakátok, infógrafikák, pólótervek, dekorációs és webes anyagok készítésére. Rengeteg formátumot olvas és még többet ment.

A tananyag alkalmas osztálytermi, szakköri munkához, de akár egyéni tanulásra is. Ajánlom 11 éves kortól a középiskolán át az egyetemi korosztályig.

Jó szórakozást, vidám perceket kíván:

Kisantal Tibor
tanár, kiadványszerkesztő

.

Az első két fejezet oktatóknak készült. Akit rémiszt a matematika vagy taszít a nosztalgia, bele ne olvasson! Ha mégis megteszi, tudatosan vállalja annak kockázatát, hogy megérti a vektorgrafika hátterét!

.

Bevezetés

Azok a boldog ‘60-as évek – a vektorgrafika születése

Kisautók, rugalmas kötelek, bogarak és bodobácsok

A Bézier előtti élet

.

Hogyan tanítsuk?

Túl a technikán. Mire jó a vektorgrafika?

Szabadulás a frusztrációtól

Objektumok, tárgyak

Formázd, gyurmázd a tárgyakat!

Feladat a munkaterületen

Néhány probléma, amibe belefuthatunk

.

A feladatokra jobb egérgombbal kattints, majd böngészőtől függően mentsd le a gépedre az SVG kiterjesztésű fájlokat! Sok operációs rendszerben ezeket (Scalable Vector Graphics – méretezhető vektorgrafika) a böngésző vagy képnézegető nyitja meg. Ha ez történne, csak a nyomtatási területet fogod látni, a magyarázatokat nem! Érdemes az Inkscape-et elindítani, s azzal megnyitni a fájlokat. Vagy jobb egérgombbal az Inkscape-et rendelni a fájlhoz.

Figyelem: A feladatok egymásra épülnek, mindig egy kicsit haladnak előre, és sok eljárást gyakoroltatnak. Ha türelmetlen vagy, csak elkeseredsz, ha előbb akarsz megtanulni repülni, mint járni…

A feladatsor és a tanári magyarázatok után elhelyeztem még néhány oktatóvideót!

A feladatsor tanulási célra szabadon felhasználható. Kérlek, hagyj egy kommentet, ha hasznát veszed! Jó lenne tudni hányan és hol tanulnak a segítségével. Köszi!

.

[imagemap id=”2646″]

.

Feladatok

0. A munkaterület

1. Malacka

Tanári segédlet

2. Escher

Tanári segédlet

3. Idegeneknek belépni tilos!

Tanári segédlet

4. Android

Tanári segédlet

5. Zászlók

Tanári segédlet

6. Logótervezés

Tanári segédlet

A következő feladat (Autó) PDF kiterjesztésű. Az Adobe Reader-rel nyisd meg, majd a diasor alapján végezd el a feladatot az Inkscape-ben!

7. Autó

Tanári segédlet

8. Gyöngybetűk

Tanári segédlet

9. Körrte

Tanári segédlet

10. Mátyás sziluett

Tanári segédlet

A kurzus utolsó feladata egy összetett, sok önállóságot igénylő darab. 3-4 képkockás képregénycsíkot fogsz tervezni. Ehhez érdemes egy jó viccet választanod, amit megrajzolsz képregényben.

11. Képregény

Tanári segédlet

.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.