Nagyító (F3) – Inkscape

Képfeldolgozás51 Képfeldolgozás50

A nagyítóval, mint más programok eseteben is a munkafelületre tudunk ráközelíteni, ha kiválasztottuk az eszközt akkor a + és – billentyűkkel tudunk közelíteni illetve távolodni, de kattintásal is tudunk zoomolni, Shift+kattintással pedig távolodni. Mindezt elérhetjük a felső ikonsorból is, sőt többet is, nagyíthatunk úgy is, hogy a kijelölt objektum pontosan kitöltse az ablakot, illetve az összes rajz pont beleférjen az ablakba, de lehet a rajlap (rajzvászon) mérete is a mérvadó. Valamint még van a tényleges mérethez való beállítás (1:1), a tényleges méret feléhezvaló nézet (1:2), és a tényleges méret kétszerese (2:1) nézet, mind ezeket a felső ikonsoron találjuk.

A nagyítást legegyszerűbben a - és a + (vagy =) billentyűkkel változtathatja. A Ctrl+középső gomb vagy a Ctrl+jobb gomb is nagyít, a Shift+középső gomb vagy a Shift+jobb gomb kicsinyít. Az egérgörgő a Ctrl nyomva tartásával szintén a nagyítást változtatja. A nagyítás beviteli mezőjébe (az ablak jobb alsó sarkában) beírható, majd Enterrel érvényesíthető a pontos nagyítási százalékérték. A Nagyító eszközzel (balra, az eszköztáron) a nagyítandó terület körberajzolható.

Az Inkscape emlékszik az adott munkamenetben végrehajtott nagyítási műveletekre. A ` billentyűvel visszatérhet az előző nagyításhoz, a Shift+` kombinációval pedig előre lépkedhet a nagyítási előzményekben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.