Ellipszis (F5) – Inkscape

Képfeldolgozás57 Képfeldolgozás56

Kör vagy egész-arányú ellipszis rajzolása (Ctrl-lenyomva), és ellipszis rajzolása. Mód van kör- ellipszis cikkek rajzolása, csak meg kell adni a szerkesztő felület felett megjelenő eszköz tulajdonságoknál a cikk kezdetének és végének értékeit, fokban. Ha a kezdetnek 180-at írunk be akkor egy fél kört illetve ellipszist kapunk. Kör vagy ellipszis ív rajzolásához pipáljuk ki a Nyitott ellipszisív opciót. A csomópont szerkesztő eszközzel is tudunk ívet, illetve körcikket szerkeszteni a már megrajzolt objektumból. A Shift nyomva tartásával a rajz a kezdőpont köré jön létre.

Ellipszisek

Az Ellipszis eszközzel (F5) ellipsziseket és köröket készíthet, melyeket cikkekké vagy ívekké is alakíthat. A módosítóbillentyűk megegyeznek a Téglalap eszköznél megismertekkel:

  • Ctrl nyomva tartásával kört vagy olyan ellipszist rajzolhat, melynek a tengelyaránya egész (2:1, 3:1 stb.).
  • Shift nyomva tartásával a kezdőpont mint középpont köré rajzolhat.

Jelölje ki az alábbi ellipszist, és vizsgálja meg a fogantyúit:

An example image

Először itt is három fogantyút láthat, de valójában ez is négy. A jobb oldalon két fogantyú van egymáson, melyek lehetővé teszik az ellipszis „felnyitását”. Húzza el a jobb oldali fogantyút, majd a másikat is, amely alatta volt, és egy tortadiagram-szerű cikket vagy ívet kap:

An example image

Ha ellipszis- vagy körcikket (egy ív és két sugár) szeretne rajzolni, akkor a fogantyút az ellipszisen kívülmozgassa; ha ívet, akkor pedig azon belül. Fent, a bal oldalon 4 cikket láthat, míg a jobb oldalon 3 ívet. Figyelje meg, hogy az ív nyitott alakzat, vagyis a körvonala csak az ellipszis vonalán fut végig, de nem köti össze a két végpontot. Ez még jobban érzékelhető, ha megszünteti a kitöltést, és csak a körvonalat látja:

An example image

Nézze meg a bal oldali ellipsziscikkek legyezőszerű csoportját. Ilyet könnyű készíteni a fogantyú szöghöz igazításával, a Ctrl segítségével. Az alábbi módosítóbillentyűket használhatja az ív vagy cikk fogantyúihoz:

  • Ctrl nyomva tartásával 15°-os szögenként érvényesül a változás.
  • Shift+kattintás egésszé teszi az ellipszist (megszünteti az ívet vagy a cikket).

A szöghöz kényszerítés mértéke megváltoztatható az Inkscape-beállításokban (a Lépésközök lapon).

A másik két fogantyúval lehet az ellipszist a középpontja körül átméretezni. Ezek módosítóbillentyűi hasonlók a téglalapok lekerekítő fogantyúiéihoz:

  • Ctrl nyomva tartásával körré alakítható (a másik sugár az éppen mozgatott fogantyúhoz tartozó sugárhoz igazodik) az ellipszis.
  • Ctrl+kattintás húzás nélkül is körré alakítja az ellipszist.

És akárcsak a téglalap esetében, ezek az átméretező fogantyúk a szélességet és a magasságot az ellipszis saját koordináta-rendszerén belül módosítják. Vagyis így egy elforgatott vagy nyírt ellipszis az eredeti tengelyei mentén könnyedén nyújtható vagy összenyomható, mialatt megtartja az elforgatását vagy nyírását. Próbálja meg átméretezni az alábbi ellipsziseket a méretező fogantyúkkal:

An example image

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.