Sintel – premier

Kedves Olvasó! Örömmel adunk hírt a Sintel c. film internetes világpremierjéről. A teljes egészében a nyílt forrású Blender programmal készült 15 perces kisfilm a Blender Alapítvány harmadik nyílt forrású filmje. Mint ilyen szabadon letölthető, terjeszthető. Nagyon jó minőségű kópiák a film honlapján!

Az első benyomások

Megvallom, féltem egy kicsit, féltettem a filmet. A múltkori Ton Roosendaal interjúból kiderült, hogy a Durian-stáb kiváló, de tapasztalatlan művészekből állt. Rengeteg időt töltöttek az előkészítéssel. A produkciós eszköz a Blender 2.5-ös verziója volt, mely erősen fejlesztés alatt van napjainkban, bár alapvetően látszik, hogy kiváló eszköz lesz belőle.

De megcsinálták, megint azt kell mondanom, megcsinálták! A film sztorija elvárásaimon felüli, meglepő, elgondolkodtató. A képi megoldások pazarak, tényleg filmet látsz, nem csak összekrehácsolt látványmozaikokat.

Ha a Big Buck Bunny-ra azt mondták, hogy Pixar-szintű, akkor azt kell mondjam, hogy itt rátettek még egy lapáttal!

Végre megint látni egy igazi Blender-filmet! Nem jószándékú technikaimádók bénázásait, se füle se farka történettel, bukdácsoló, akadozó animációval, hanem egy jó filmet, Maya, Renderman, meg minden egyéb drágaság nélkül. Azt hiszem, ehhez fel kell nőni, ha valaki ezeknek a stáboknak a nyomába akar érni.

Hogy Sintel egy picit manga-szerű? Kortünet. De így is aranyos.

Jan Morgenstern zenéje vérprofi. Végre egy szép ének a hosszú stáb- és támogatói lista alá…

Szóval gratula. Szép volt!

A film magyar felirata letölthető innen: sintel_hu.srt

DivX, Ogg, MP4 formátumokban: www.sintel.org

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.