Meghalt a király, éljen a király! – Construct 2

Már írtunk korábban a Scirra Construct játékkészítő alkalmazásról. Akinek vannak még emlékei a “Klik and Play” programról, ebben biztos megtalálhatta méltó utódját a programozás nélküli játéktervező keretrendszernek.

Nos, a Scirra “cég” egyetemi hobbiprogramozókból összeállt csapata sajnos befejezte a fejlesztést. Ez a rossz hír azoknak, akik most akartak Windowsra játékokat készíteni. A jó viszont az, hogy Construct 2 néven új alkalmazás fejlesztésébe kezdtek: HTML 5 alapon.

Ez az a technológia, amit Stewe Jobs kikiáltott a jövő útjának, amikor keresztes háborút hirdetett a Adobe cég Flash alkalmazásai ellen.

Úgy tűnik a dolog annyira komolyra sikeredett, hogy még az Adobe is elkezdett dolgozni egy “Edge” nevű programon*, ami majd leválthatja a saját Flash technológiáját. Vicces mi?

A Scirra ellenben nem hazudtolja meg önmagát: Terméke olyan játékok és HTML 5-ös tartalmak programozására való, melyeket simán böngészőből (tehát App Store, Android Market, meg ilyesmi kikerülésével) lehet ingyen futtatni.

Néhány este próbálkoztam a programocskával. Logikus felépítésű, ígéretes program.

*Ha valakinek sikerült az Edge béta programot telepítenie, írja meg kérem kommentben a tapasztalatait, nekem nem jött össze.

3 thoughts on “Meghalt a király, éljen a király! – Construct 2

 1. Nos, ez a Construct 2, megmondom őszintén, nagy reményeket ébresztett bennem. Egészen addig, amíg fel nem raktam, és az első két értelmesebb oktató videó alapján el nem kezdtem dolgozni vele.

  Ötletes, egyszerű, jól alkalmazható, de a legtöbb játékmodhoz és ingyenesen letölthető fejlesztői szoftverhez hasonlóan ennek is van egy nagy, alpvető hibája.

  Valamely rejtélyes okból kifolyólag soha sem úgy működik, ahogy azt a róla készült oktatóanyagokban láthatjuk. Gyakori, hogy egyes menüpontok egyszerűen hiányoznak, ezek nélkül pedig (mily meglepő), nem lehet eredményesen dolgozni vele.

  Nekiálltam hát egy oktatóanyag alapján egy sima háttérképet pályaalapként elhelyezni. Minden egyes lépést pontosan, pontról-pontra követtem. Nos amikor a képszerkesztőből kiléptem, ahelyett, hogy a képet berakná ahova kell, kilép a progi. Mivel ez a műveletsor az alapja az összes többinek, és pont ez nem működik (három nap alatt még a statisztika is azt mondja, hogy akár már véletlenül is össze kellett volna jönnie a dolognak), az egész program úgy használhatatlan, ahogy van!

  Én elhiszem, mint kezdő én hibáztam. De erre csak azt tudom mondani, hogy töltsétek le, próbáljátok ki, és tapasztaljátok meg, hogyan veszik el az ember utolsó kedvét is attól, hogy alkosson valamit. (Mellesleg Blenderes vagyok, így alapvetően elég kitartónak vallom magam…)

  Ha ez lenne az egyetlen ilyen “ingyen minden jót progi”, akkor azt mondom oké. De 1,5-éve keresek valamit, amivel már neki lehet állni dolgozni – ha úgy tetszik, alkotni – de csak hangzatos szavak, valós alapok nélkül.

  (Egy példa: Megpróbálkoztam az Ogre játékmotor ingyenesen elérhető verziójával. 80 fajta segéd-folt és egyéb marhaság összeszedése, letöltése és telepítgetése után sem volt hajlandó még csak elindulni sem. Közben beszedtem egy boot-vírust meg két férget, amit azóta se tudok kinyírni.)

  Most akkor én vagyok ennyire szerencsétlen, vagy lehet, hogy én és a többi “jobb sorsra érdemes álmodozó” lett átverve?

  Tisztelettel kérném, legyen valaki olyan kedves és igazítson útba, hogy a Construct 2-vel, vagy más progival végre nekiállhassak dolgozni. Mert már olyan jó lenne….

  A segítséget és a türelmet előre is köszönöm!

  Zsarnai István

 2. A Construct 2 a kedvencem. Azóta már rendes, komoly játékfejlesztő szoftverré érett. Az előző kommentelő által írt probléma abból származhatott, hogy a dolog akkor még béta állapotban volt.

  Ma már elég kiforrott és erős dolog ahhoz, hogy a konkurens programokat maga mögé utasítsa és, hogy komoly projekteket készíthessen vele az ember. Mindenkinek ajánlom.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.