Ingyenes és használhatatlan?

Kedves olvasók! Először is köszönöm a bátorítást. Jó érzés, hogy elindul valami élet a GRAFit körül. Ennek első jelei a kommentek, melyek közül hadd idézzek itt egyet teljes terjedelemben. Engem nagyon elgondolkodtatott, kíváncsi vagyok, vannak-e hasonló tapasztalataitok…

“Nos, ez a Construct 2, megmondom őszintén, nagy reményeket ébresztett bennem. Egészen addig, amíg fel nem raktam, és az első két értelmesebb oktató videó alapján el nem kezdtem vele dolgozni.

Ötletes, egyszerű, jól alkalmazható, de a legtöbb játékmodhoz és ingyenesen letölthető fejlesztői szoftverhez hasonlóan ennek is van egy nagy, alapvető hibája.

Valamely rejtélyes okból kifolyólag soha sem úgy működik, ahogy azt a róla készült oktatóanyagokban láthatjuk. Gyakori, hogy egyes menüpontok egyszerűen hiányoznak, ezek nélkül pedig (mily meglepő), nem lehet eredményesen dolgozni vele.

Nekiálltam hát egy oktatóanyag alapján egy sima háttérképet pályaalapként elhelyezni. Minden egyes lépést pontosan, pontról-pontra követtem. Nos amikor a képszerkesztőből kiléptem, ahelyett, hogy a képet berakná ahova kell, kilép a progi. Mivel ez a műveletsor az alapja az összes többinek, és pont ez nem működik (három nap alatt még a statisztika is azt mondja, hogy akár már véletlenül is össze kellett volna jönnie a dolognak), az egész program úgy használhatatlan, ahogy van!

Én elhiszem, mint kezdő én hibáztam. De erre csak azt tudom mondani, hogy töltsétek le, próbáljátok ki, és tapasztaljátok meg, hogyan veszik el az ember utolsó kedvét is attól, hogy alkosson valamit. (Mellesleg Blenderes vagyok, így alapvetően elég kitartónak vallom magam…)

Ha ez lenne az egyetlen ilyen “ingyen minden jót progi”, akkor azt mondom oké. De 1,5-éve keresek valamit, amivel már neki lehet állni dolgozni – ha úgy tetszik, alkotni – de csak hangzatos szavak, valós alapok nélkül.

(Egy példa: Megpróbálkoztam az Ogre játékmotor ingyenesen elérhető verziójával. 80 fajta segéd-folt és egyéb marhaság összeszedése, letöltése és telepítgetése után sem volt hajlandó még csak elindulni sem. Közben beszedtem egy boot-vírust meg két férget, amit azóta se tudok kinyírni.)

Most akkor én vagyok ennyire szerencsétlen, vagy lehet, hogy én és a többi “jobb sorsra érdemes álmodozó” lett átverve?

Tisztelettel kérném, legyen valaki olyan kedves és igazítson útba, hogy a Construct 2-vel, vagy más progival végre nekiállhassak dolgozni. Mert már olyan jó lenne….

A segítséget és a türelmet előre is köszönöm!

Zsarnai István”

One thought on “Ingyenes és használhatatlan?

  1. Hát én 10 éve dolgozom a játékfejlesztésben, és elmondhatom, hogy a szakmában sok ember a nagy engineket is leszólja, hogy azok milyen rosszak. Senki se sértődjön meg, de általában azok szólják le, akik nem értenek hozzájuk és nem is nagyon csináltak még komoly dolgokat. Dolgoztam én már emberekkel, akik a 3dsmaxot, az Unreal engint és ilyen kaliberű dolgokat is ugyanúgy leszóltak, mint ingyenes programokat.

    Különösen zavar pl. amikor a Blendert szólják le és folyton új feature-ket akarnak, általában azok, akik semmi komolyat nem csinálnak vele. Ezek az emberek komoly engineket se tudnának használni, mert egyszerűen nem értenek a szakmához. Ilyen egyszerű.
    A legegyszerűbb a hozzáértés hiányát ráfogni az enginre, eszközökre…

    Mondom, senki se sértődjön meg, és nem ennek az írásnak a szerzőjéről szól amit írtam. Meg nem is erről a programról, mert nem ismerem, lehet, hogy tényleg rossz. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.