Maya a gépemen

A Maya a gépemen. Nem loptam és nem adtam el a lelkemet sötét hatalmaknak.

Egy nagyon jó előadást hallgattam a Computer Art Fórumon  a bevilágításról – Maya-ban, még tavaly. Megvettem a könyvet, azért, hogy összehasonlítsam a Blenderrel. Amit ott megtanulok, azt próbálom “Blenderre” is lefordítani. Nagyon megszerettem közben a Blendert, egyszerű és esztétikus, áttekinthető és logikus. Eddig csak ezt használtam. De most már tetszik is.

Kérem mindenki őrizze meg a nyugalmát! Amit ezután leírok, erős idegzet kell!

Az Autodesk vagy 30 programot Student Licensz alatt 3 éves időtartamra kipróbálhatóvá tett. Ta-dam!

Ez nem lenne valami nagy hír, hiszen eddig is volt Personal Learning Edition. Utáltam is a vízjelei miatt. Iszonyatosan idegesített tanulás közben, aztán rendereléskor meg még borzasztóbb. Kitalálták utána a 30 napos kipróbálhatót – ember, egy 3D-s programot évekig tanulunk! Marad a torrent, a lelkiismeret-furdalás és az eredendő bűn. Nem!

Student Licensz. Ez valami más… 3 évig ingyenesen, korlátozás nélkül (!) használhatod az Autodesk programjait. Egy megkötés van: nem pénzszerző tevékenységre.

Persze, hogy egyetemistákra találták ki! Hamarjában regisztrálok, szedegetem elő a kis motyómat, mi kell hozzá, igazolás, Neptun-kód?… Hát láss csodát! Beírom a települést, ahol lakom, kidobja a Pannon Egyetemet. Csak rákattintok, erre továbbenged, regisztrálok, és kész. Tényleg a Pannonra járok… De úgy elfogad, becs szóra, minden igazolás nélkül, hogy ennyi erővel az alsótekeresi faiskola hallgatója is lehetnék. Azannya!

Aztán most itt a gépemen a kisasszony. Mármint a Maya. Elég nagy darab. Majdnem két giga, egyszerre énekel szopránt és altot. 64 bites.

Csak sorolom: 3D Studio Max, Mudbox, Softimage, Autocad, Motionbuilder, Sketchbook… ja és a Maya. Mindenből a legfrissebb… Letölthető, használható. Jó, megígérem, nem fogok Antal Nimródnak predátort tervezni vele.

Azért van egy kicsi furdalásom. Nem adtam el a lelkemet az ördögnek? Mi lesz az én kis 20 MB-os Blenderemmel? Ha vár rám Hollywood a kvázisztenderd programjaimmal.

Aztán megnyugszom. Jövő félévben “Virtuális valóság” tantárgyból Maya-t is tanulunk. Nem árt egy kis tájékozottság, kitekintés. De a diplomamunkámat, azt hiszem, mégis Blenderből szeretném írni. Ha lehet…

Akit érdekel a http://students.autodesk.com oldalon lehet regisztrálni.

One thought on “Maya a gépemen

  1. Köszi az infót.Én sem vagyok a warez híve,de 3500 dollárom sincs Mayára.Neked hála letöltöttem es sikeresen felinstalláltam én is Mayát.Ha meg jó lesz és tetszeni fog,3 év alatt csak összegyüjtöm rá a pénzt.Ha meg nem akkor marad a jól bevált Blender.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.