Kinek a PAP, kinek a…

…papné. A PAP itt értsd: Plastic Animation Paper.

Egy profi, dán fejlesztésű, klasszikus síkbeli animációt támogató program. Arra találták ki, hogy a hagyományos animáció macerás részeit a számítógéppel felgyorsítsák. Az előrajzolás és kihúzás lépéseit lehet vele elvégezni – papíron való rajzolás, szkennelgetés nélkül. Ha hasonlíthatom valamihez, talán a Pencil-t említhetném.

Két nap próbálkozás után jöttem rá, hogy nincsenek rajta színek. A színezést, kompozitálást ugyanis már utómunkában, valamely grafikus programban lehet (pl. Gimp, Photoshop) megoldani.

Sajnos, ugyanarra a sorsra jutott, mint a Pencil. Nem fejlesztik tovább. De ennek köszönhetően a 180.000 Ft-os program most ingyen hozzáférhető, és elég nagy szakmai közösség van körülötte.

Hasznos tanuláshoz, szakköri munkához, de önálló projektek munkafolyamatának is fontos eszköz lehet. Stúdióprogramból nőtte ki magát, a minőségével, megbízhatóságával nem lehet gond.

Kiknek javaslom? Akik a hagyományos animáció rajztudásra és megfigyelésre alapuló technikájával szeretnék kezdeni animációs karrierjüket. Egérrel ne vacakoljunk, szerezzünk be egy Wacom táblát (a Bamboo sorozat azért megfizethető…). Egy kis kedvcsináló, mire is gondolok…

Mindössze 5 MB a program, érdemes hamar beszerezni. Hozzá pedig segédanyagnak Richard Williams alapművét, a Túlélőcsomag animátoroknak-ot.

Egy klip, amely ennek segítségével készült:

One thought on “Kinek a PAP, kinek a…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.