Körrte (tanári segédlet)

Ez a lecke alapvetően más filozófiát követ mint az eddigiek. Korábban kétdimenziós alakzatokat, síkidomokat forrasztgattunk, vagdostunk. Most a vonalra koncentrálunk. Ez a módszer közelebb áll a szabadkézi rajzolás gyakorlatához. De kikerüli a kezdeti pontosság buktatóját.

A Bézier eszközt kétféleképpen is használhatjuk:

  • Egyenes szakaszokból álló törött vonal rajzolása: A sarokpontokban a Bézier eszközzel kattintunk, majd az egér gombját felengedve és továbbmegyünk a következőig. Az utolsó szegmenst dupla kattintással vagy ENTER megnyomásával zárjuk.

  • Görbe szegmensek kialakítása: Az eszközzel való kattintás után nyomva tartjuk az egér gombját, s annak mozgatásával kialakítjuk az útvonal görbületét.

Törött vonallal rajzolni Eddigi rajzmódszerünket követve csak az első eljárás szerint rajzolunk a Bézier eszközzel. Szabaduljunk fel annak a görcsétől, hogy végleges, tökéletes vonalat alakítsunk ki! Inkább elnagyoltan, törött vonallal közelítsünk a cél felé, majd a formázó eszközzel finomítsuk munkánkat.

Példánk a zseniális AppleTMlogó mintájára készült KörrteTM lesz. Járjuk körbe a Bézier eszközzel a mintát, egy-egy csomópontot hagyva minden jellegzetes fordulónál, csúcsnál.

Ezután a formázó eszközzel az útvonalakat görbítsük hozzá a kontúrokhoz. Majd jelöljük ki azokat a csomópontokat, melyeket simítanunk kell, ugyanis a módszerből adódóan az összes csomópont csúcsos.

Tapasztalat A csomópontszerkesztést csak középiskolában tanítottam. Ezzel a módszerrel ki lehet kerülni a hosszas elméleti fejtegetéseket vagy a második Bézier módszerből eredő idegőrlő, kezdő számára érthetetlen hajlításokat. A szép eredményhez fontos a megfelelő csomópontok tudatos alkalmazása.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.