Hűség, elköteleződés

Jelenits István piarista szerzetes írja: “Egyszer, ipari tanulók között beszéltem Déry Tibor novellájáról – amit bizonyára sokan ismernek közületek – Szerelem, ez a címe. Egy idős emberpárnak a szerelméről szól, ahol a férfit koncepciós per miatt börtönbe csukják, és több éves börtön után szabadul váratlanul, és hazamegy a régi lakásába kicsit aggódva, kicsit reménykedve, vajon ott találja-e a feleségét. És ott találja, és hűséges hozzá. És amikor erről beszéltem, akkor jelentkezett egy diák és azt mondta: Tanár úr, én ezt a szót, hogy hűséges, ezt mindig csak a kutyákról hallottam. Nem szégyen-e egy asszonyra, hogy azt mondjuk, hogy hűséges. Minthogyha valami kutya tulajdonságot állítanánk róla.”

Az idei ősz nagymarosi találkozója is ezt a témát járja körbe: hűség, döntés, elköteleződés. A plakátot igyekeztem egy letisztult stílusban tervezni, ami a levélben is visszaköszön. Képanyagot végül a Flickr-ről sikerült gyűjtenem, a bostoni katolikus püspökség életéből.

maroska4

Íme, néhány oldal a levélből.

maroska1 maroska2

A gyereklevél a döntésről szól. Az illusztráció a dominó szimbólumhoz kapcsolódik:

maroska5

Azok a nagy dominósor építő/döntő versenyek jutottak eszembe, ahol sok-sok irányba indulnak a lehetőségek.

maroska3

A rajzzal egy esős csütörtökön foglalkoztam, két teherautó tűzifa behordása előtt. Táblagépemen használtam a fő alak gesztusának megtalálásához a Pose Tool 3D programot.

Screenshot_2015-07-30-09-12-28

Ezt rajzolgattam egy darabig, majd arckifejezést, stílust vázoltam a füzetembe. Este aztán Inkscape-ben megrajzolva gyerekesebb arányokat kerestem — meg persze ruhát, árnyékokat rajzoltam hozzá.

gyerekmaros

Éjjeli fél tizenkettő volt, amikor a Blenderben felraktam a figura köré a dominókat.

Blender

Aztán egy GoPro kamera beállításait alkalmazva a dominókról készült egy OpenGL render, amit áttettem az Inkscape-be, majd többszörösen vektorizáltam.

2015-07-31 00_02_10-_domino3.svg - Inkscape

Végül kiegészítettem néhány grafikus elemmel. Mivel az Inkscape nem képes korrekt nyomdai színrendszerben dolgozni, a képet SVG-ben mentettem, s végül az Illustrator programban végeztem a nyomdai előkészítését. Ezzel a képpel dolgoztam tovább a kiadványban. –kisanti–

maroska6

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.