Betűtípus-tervezés

Két évvel ezelőtt írott szakdolgozatom, s a “Mentség” c. általam tördelt könyv letölthető a Magyar Elektronikus Könyvtár gyűjteményéből. Tudtommal a FontForge nyílt forrású vektorgrafikus betűtervező szoftvernek nincs még magyar nyelvű irodalma. Mivel nagyon speciális terület, kevesen foglalkoznak teljes betűtervezéssel. Sokan úgy vannak, hogy néhány perces kereséssel könnyebben találnak céljaiknak megfelelő betűtípust, mintsem több hónapos munkával és tanulással hozzanak létre egy sajátot. Gyakori, hogy a letöltés és telepítés után vesszük észre, hogy nincsenek megfelelő ékezetek. S ilyet alkalmazni manapság überciki. Ilyenkor igazán jó, ha tudunk egy profi fonttervező programról — ingyen. Bár a szakdolgozat egy konkrét nyomdai betűtípus digitális újraalkotásával foglalkozik, de az eszköz használatát is meg lehet tanulni belőle. Mindenkinek ajánlom, akinek a betűtípus “fontos” kérdés.

Igazán sokféle betűtípus között tud választani a mai kor embere. Ennek ellenére mindennapi munkáink esztétikumára két véglet, a szövegszerkesztő programokat jellemző sablonosság és az innen-onnan beszerzett betűtípusok esztétikai káosza a jellemző.

Dolgozatomban szeretném körüljárni egy betűtípus tervezésének, használatának technikai kérdéseit. A feladat, melyet közben megoldok, a híres erdélyi tipográfus, Tótfalusi Kis Miklós által tervezett betűkészlet számítógépes rekonstrukciója lesz.

Minden betűt újrarajzolni, egészen a geometriai tervezésig rekonstruálni, igazi művészi és technikai kihívás. Bár csábító volt a lehetőség, idő és tapasztalat híján el kellett vetnem. E komoly munka nálamnál nagyobb jártassággal bíró tervezőművészeknek is nagy feladat.

Előkészítő munkám során nagyon megtetszettek Hargitai Henriknek, az ELTE adjunktusának digitális betűrekonstrukciói. Megszületett az elhatározás: A projekt célja egy hasonló, a kor magasnyomású nyomdatechnikáját idéző, korabeli nyomatra jellemző rajzolatú betűtípus, a “KisMiklós.otf” létrehozása legyen.

Legfőbb inspirációt Tótfalusi múlt század közepén előkerült betűmintalapja nyújtotta. A lapon normál antikva, ennek kurzív megfelelője, görög, héber és kottaírás található. A munka időigényességére való tekintettel csak a normál változatot tudtam felvállalni.

A KisMiklós.otf fontot GNU licenc alatt, forrásával együtt publikáltam az interneten, elsősorban azzal a céllal, hogy bárki hasznát vegye rövidebb, régies hatású szöveg szedésére.

Végül készítettem egy több mint 160 oldal terjedelmű elektronikus könyvet, Tótfalusi Mentség c. művének a kor stílusát idéző szedéssel, azonban a mai e-book olvasókra, táblagépekre optimalizált megjelenítéssel.

Az újratervezett betű nyomdailag igényes, PostScript rajzolatú OpenType betűformátumú lett. Ligatúrákat, régies karaktereket, Tótfalusi könyveiben található ornamenseket és előre beállított alávágást, egalizálást is tartalmaz.

A szakdolgozat letölthető innen.

A Mentség c. könyv pedig innen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.