Zászlók (tanári segédlet)

Problémamegoldó készség, gondolkodás fejlesztése A zászlók létrehozása igazi kihívás, gondolkodtató feladat. Megoldása során szembesülünk az egyes grafikus elemek elkészítésének összetettségével. Ebben a leckében a közös rész, azaz metszet képzésének technikáját tanuljuk új elemként.

Különbség A török zászlónál segítség nélkül rájönnek, hogy különbséggel tudják megoldani. A csillaghoz találnak eszközt. Ennek kezelése nem igényel különösebb magyarázatot.

Metszet A norvég zászló problémafelvetéssel kezdődik: Hogyan lehet a sárga keresztet úgy megrajzolni, hogy egészen pontosan a zászló oldalainál legyenek a szélei? Erre a gyerekek elkezdenek ügyeskedni. Mutassuk meg, hogy igazi megoldást a pontosságra, illeszkedésre a metszet-képzés jelenthet. A megoldás viszont újabb problémát indukál. Csak a metszet marad meg, az eredeti két tárgy eltűnik. Itt kell majd egy kicsit logikázni, ügyeskedni – de ehhez segítséget is kapnak a tananyagban.

A déli amerikai államok zászlaja már igazi kihívás. Elég nehezen jönnek rá, hogy az andráskereszt ugyanúgy metszet-képzéssel készül mint az előző zászlón. Külön probléma, hogy van egy vastagabb fehér és egy vékonyabb kék ferde kereszt. Az angol zászlónál már többszörösen használjuk e műveleteket.

Tapasztalat A lecke végére háromféle halmazműveletet használ a tanuló. Az egész nehézsége miatt javasolt differenciálásra alkalmazni. A problémamegoldások eltérő lehetőségeit külön elemezni, összehasonlítani, értékelni. Ezek a feladatok amellett, hogy a halmazműveleteket gyakoroltatják, jelentős kihívások az elemző, problémamegoldó gondolkodásnak. Hányszor láttuk az angol zászlót, mégsem vagyunk addig tisztában a szerkezetével, amíg el nem készítjük. Ha viszont elkészültünk, már mélyebben látjuk a körülöttünk levő világot. Egyik felsős diákom kérdezte a déliek zászlajára pillantva: „Tanár bácsi, ezeket a zászlókat akkor is grafikusok tervezték?”

A gyerekek hajlamosak – főleg alacsonyabb évfolyamokban – kerülő megoldásokat alkalmazni. Levágás helyett fehér téglalapokkal takarnak, a sárga keresztet nem forrasztják össze, hanem csak két sávot igazgatnak a kék háttér széleihez. E kerülők fáradsága után még jobban tudják értékelni az eszközök, folyamatok eleganciáját, ötletességét. Nem haszontalan, ha néha hagyjuk a saját útjukon járni, akár eltévedni is őket. Sok zászló-forrást találunk az interneten, feladataink ezekkel bővíthetőek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.