Vektorgrafika vs. pixelgrafika

Tudnod kell: a számítógépes grafikának két jellegzetes technikája van. A pixelgrafika és a vektorgrafika. Különböző dolgokra használják őket, ezért fejlesztettek a ki két különböző technológiát.

A pixel képpontot jelent.

Zokniminta, kötött pulóver, szőttes jut róla eszembe. Meg a régi számítógépes játékok elnagyolt, kockás alakjai. Ha valami durván, elnagyoltan van kidolgozva, azt szoktuk rá mondani, hogy pixeles.
És most mondok egy furcsát: Ezzel a technikával lehet a legszebb, fotószerű képeket ábrázolni! Úgy, ha sok apró pixelt rajzolunk kicsiny területre.
Így működik a képernyőd is. Ha egy újságban lévő képet nagyító alá teszel, arról is kiderül, hogy pontokból áll: „pixeles”.

Mikor kerülnek halálos veszélybe a pixelgrafikus képek? Ha nagyítod őket. Szétesnek darabjaikra, pixelesednek.

Képszerkesztő programoknak hívjuk a grafikus alkalmazásokat, amelyekkel pixelgrafikát tudsz létrehozni, módosítani.

Néhány példa: Photoshop, Gimp, MyPaint, TuxPaint, Paint. Nagyon profin lehet festegetni velük és fényképeket szerkeszteni. Egy dolog idegesít bennük: ha valamit elrontottam, itt radíroznom kell, sokszor újrakezdeni.

Mi az erősségük ezeknek a programoknak? Döbbenetes reklámgrafikákat hozhatunk létre különböző részletek montázsolásával. De egyszerű fényképeket is javíthatunk velük.

A vektorgrafika nem pontokat, hanem vonalakat és foltokat ábrázol.

Két dolog jut eszembe róla. Egyrészt: színes papírból foltokat vágtunk ki, ezeket egymásra ragasztgattuk. Másrészt: a gyurmázás. Ha valamit elrontottam, mindig át lehetett formálni.

A vektorgrafikát mintha azoknak találták volna ki, akik nem olyan nagy ászok a rajzban mint te meg én. Nincs elrontott figura, minden tovább módosítható, formázható! Ezek a foltok, vonalak pedig szabadon nagyíthatóak.

Rajzoló vagy illusztrációs programoknak hívjuk a vektorgrafikával dolgozó eszközöket. Ilyen például a CorelDraw, az Adobe Illustrator, az Inkscape.

Mire jók ezek? Emblémákat, logókat, ikonokat tervezünk velük. Vektorgrafikusak a betűk, a hirdetések az autók oldalán és a táblákon. Az infografikák és a grafikonok. De a névjegykártyák és a pólótervek is.

One thought on “Vektorgrafika vs. pixelgrafika

  1. Kedves Anti!

    Nagyon jó ez kis összefoglalód. Most jutottam oda, hogy belenézzek. Ígérem, majd még írok csak legyen időm:)

    jó tanulást és jó munkát
    fpp

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.