Szabad szoftverek az INFO Éra konferencián

Az FSF.hu Alapítvány támogatásával ismét megjelenhettek a szabad szoftverek Magyarország legfontosabb informatika tanári konferenciáján, a Zamárdiban november 21-e és 23-a között megrendezett INFO Éra 2013 elnevezésű rendezvényen. A konferencián a szabad szoftverek külön szekcióban kaptak helyet. A péntek délelőtti szabad szoftveres szekció vezetője az FSF.hu Alapítvány egyik aktivistája, Torma Hajnalka volt.

A szabad szoftver szekció első előadását Kisantal Tibor, a Litéri Református Általános Iskola igazgatója tartotta. Előadásában azt mutatta meg, hogyan használható a nyílt és szabad Inkscape vektorgrafikai alkalmazás az oktatásban, és hogyan bátoríthatók a gyerekek arra, hogy szívesen alkossanak ezzel a könnyen kezelhető, de magas szintű szolgáltatásokat kínáló programmal.

A második előadásban Torma László beszélt arról, hogy az okostelefonok és táblagépek forradalma hogyan változtatja meg az informatika világát és felhasználói szokásokat, és milyen szerepe van ebben a szabad szoftvereknek. Ezt követően a szekcióvezető, Torma Hajnalka előadása következett, amelynek témája a középiskolások számára kidolgozott Linux Essentials vizsga követelményrendszere volt.

Rövid szünet után a Novell előadása következett. Kovács Lajos prezentációjában a Novell HUEDU programjáról beszélt, és az OpenLab iskolai alkalmazáscsomagot mutatta be a hallgatóságnak. Őt követte Czakó Krisztián, aki a Samba 4 újdonságairól beszélt, gyakorlatias szemszögből. A szekció záróelőadásában pedig Valastyán Attila a Raspberry Pi platformot mutatta be, arra is kitérve előadásában, hogy milyen izgalmas lehetőségeket kínálnak ezek az olcsó és rugalmas eszközök az oktatás számára.

A szekción kívül is több, kifejezetten szabad szoftverekkel foglalkozó előadás volt a konferencián: Varga Péter előadásában a Qt5 és a QML által kínált lehetőségekről beszélt, és élőben demonstrálta, milyen egyszerűen fejleszthető ezen eszközök segítségével egy multiplatformos webböngésző alkalmazás, amely a weboldalak megnyitásán túl képes a betöltött oldalon megjelenő képek letöltésére és külön sávban történő megjelenítésére is.

Lakó Viktória pedig az FSF.hu Alapítvány aktivistája, Németh László által fejlesztett, kifejezetten oktatási célokat szolgáló LibreLogo fejlesztői környezetet mutatta be. Az előadáshoz másnap egy workshop is kapcsolódott, ahol az érdeklődők a gyakorlatban is megismerkedhettek a LibreLogo által kínált lehetőségekkel egy akasztófajáték példáján keresztül.

Mint látható, az informatika tanárok számára megrendezett szakmai konferencián komoly hangsúlyt kaptak a szabad szoftverek, és a sokszínű előadásoknak köszönhetően a résztvevők széles képet kaphattak a nyílt forráskód és szabad licenc által kínált lehetőségekről.

Forrás: fsf.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.