Infoverseny a Lovassy honlapján

A Lovassy Gimnázium általános iskolásoknak informatika versenyt hirdetett. Részletek a cikkben! >>>

PONTGYŰJTŐ VERSENY 2013

A Lovassy László Gimnázium informatika tanári munkaközössége pontgyűjtő versenyt hirdet az általános iskolák 8. osztályosai számára.

A VERSENY CÉLJAI

Sok éve tapasztaljuk, hogy a középiskolába beiratkozó diákok között rendkívül nagyok a különbségek abban, hogy korábban mit tanultak informatikából, és amit tanultak, abból milyen szintre jutottak el. Versenyünk egyik célja, hogy a feladatok megoldása során olyan területekensegítsük a résztvevők fejlődését, amelyeken a legnagyobb az említett különbség közöttük.

A másik célunk az, hogy az informatika iránt érdeklődő fiatalok számára lehetőséget adjunk olyasfajta vetélkedésre, amelyet reményeink szerint a verseny izgalma mellett az új dolgok megtanulása is érdekessé tesz.

Azt szeretnénk, hogy sokan kapcsolódjanak be a versenybe. Ezért terveink szerint a feladatok megoldásához a kitartáson és a találékonyságon kívül csak az alapvető alkalmazásokból lesz szükség némi jártasságra.

A VERSENY FELADATAI ÉS AZ ÉRTÉKELÉS

Minden fordulóban a következő három témakörből adunk ki feladatokat:

  1. Gondolkodtató szöveges feladatok
  2. Programozás (mindig mellékelve a szükséges ismeretek leírását is)
  3. Alkalmazás (szövegszerkesztés, bemutató készítés, táblázatkezelés, az internet használata információgyűjtésre)

A verseny 3 fordulós lesz, és várhatóan március elején fejeződik be.

 

A feladatok beküldési határidejének lejártával közzétesszük a megoldásokat, a beküldők által elért pontszámokat, és az értékelés során szerzett tapasztalatok alapján megfogalmazott tanácsainkat.

A versenybe bármikor be lehet kapcsolódni és egyik fordulóban sem szükséges az összes feladat megoldását beküldeni. Ugyanakkor az egyes fordulókban szerzett pontszámok a verseny során összeadódnak, tehát aki már az elején bekapcsolódik és a lehető legtöbb feladatra küld megoldást, annak van a legtöbb pont összegyűjtésére esélye.

KAPCSOLATTARTÁS

A verseny teljes egészében az internet közvetítésével zajlik. A tudnivalókat, a feladatokat és az eredményeket itt, az informatika tagozat honlapján tesszük közzé. A honlap címe:

http://info.lovassy.hu

A nyitó oldalról akár a főmenü Versenyek menüpontján keresztül, akár az általános iskolásoknak szóló menün keresztül elérhetők a versenyre vonatkozó információk.

Az első forduló feladatai 2013. november 6-án kerülnek fel a honlapra. Ezt a dátumot tekintjük a verseny kezdetének.

A megoldásokat a versenyzők kizárólag elektronikus levélben, illetve a levélhez csatolt állományban küldhetik el a következő címre:

infoverseny@mail.lovassy.hu

A kapcsolattartással és a feladatok beküldésével összefüggő egyéb információk ahttp://info.lovassy.hu webhely Kapcsolatok menüpontjában találhatók meg.

A VERSENYZŐK ELISMERÉSE

Mint minden versenyen, természetesen itt is a győzteseké a dicsőség, de nem az a célunk, hogy megmondjuk, ki a legokosabb, a legügyesebb vagy ki tud legtöbbet. A cél az okosodás, az ügyesedés és a tudás gyarapítása. A versengés csak érdekesebbé teszi mindezt.

Ennek a versenynek messzire nyúlnak az előzményei. A 90-es évek végétől, mintegy tíz éven keresztül szerveztünk feladatmegoldó versenyt általános iskolásoknak. Annak a versenynek kimondottan az volt a célja, hogy a Lovassy informatika tagozatának felvételi vizsgájára készítsük fel a 8. osztályosokat. Néhány éve oly módon változott meg a felvételi rendszer, hogy a versenyt az eredeti formában nem tudtuk folytatni. Az egyik változás az volt, hogy minisztériumi előírások miatt versenyeredmények alapján nem lehetett, és ma sem lehet felvételi kedvezményeket adni.

Az elmúlt tanévben változtattunk a feladatok jellegén is, a kapcsolattartás módján is. Így indítottuk újra a korábban népszerű versenyt. A programozás tanulását előkészítő gondolkodtató feladatok mellé bekerültek szövegszerkesztési, grafikai és prezentáció-készítési, valamint információ keresési feladatok is. A kapcsolatot pedig az informatika tagozat honlapja és elektronikus levelezés segítségével tartottuk az érdeklődőkkel.

A versenyben való részvételnek nem feltétele az, hogy az informatika tagozatra jelentkezz. Ugyanakkor természetesen örülünk annak, ha az informatika iránt érdeklődő diákok a Lovassy informatika tagozata iránt is érdeklődnek. Azokat, akik a versenyzők közül felvételt nyernek, igyekszünk figyelemmel kísérni a Lovassys évei alatt is.

Az utolsó fordulót követően a legtöbb pontot összegyűjtő versenyzők megkapják a Lovassytól az eredményt igazoló oklevelet és mellé egy nem nagy értékű tárgyjutalmat munkaközösségünktől.

Az első forduló feladatait megtalálod itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.