Sumo Paint – képszerkesztés böngészőben

Akárhogy is kerülgetjük, a Photoshop egy fogalom. Sokaknak egyet jelent a képszerkesztéssel, képmanipulálással. Egyébként nem olcsó mulatság, csak ellopni lehet ingyen, ahogy sajnos sokan teszik. De találunk-e programot, ami hasonlóan működik?

Elvileg a GIMP lenne a professzionális Photoshop alternatíva. Aki már játszott vele, az tudja, hogy a maga kategóriájában tényleg professzionális, dinamikusan fejlődő program minden érdeklődésre számot tarthat. De aki nem tud megbarátkozni az ablakkezelésével, annak hadd ajánljak egy webről elérhető, ingyenes képszerkesztő programot, melyben minden ugyanúgy néz ki, mint a nagy példaképben, és még gyors is – a Sumo Paint…

Mi lesz a Photoshopból, ha felmegy az internetre? Erre két válasz adható. Az egyik maga a gyártó cég, az Adobe felelete: online képszerkesztő szolgáltatás. Ingyenes regisztráció, aztán jöhet a képmódosítás, albumba rendezés, megosztás. Szó se róla, szép, ergonomikus felület, csak a legszükségesebbeket tartalmazza, de minthogyha kihagyták volna a program savát-borsát.

Persze az Adobe-nél sem estek a fejük lágyára: fontos nekik, hogy az alapszintű képmanipulációt megszerettessék az emberekkel, ugyanakkor anyagi érdekeltségük is van a programban, nem is kevés.

Mi lesz a Photoshopból, ha felmegy az internetre? Dagadt japán birkózó-festő. Sumo Paint.

Milyen előnyei vannak a programnak a gyakorlatban?

  • Nem kell telepíteni, tehát egy egész osztályterem egyszerre tud dolgozni rajta. Böngészőből, Flash playerrel.
  • Bármilyen platformon működik, így akár Linux-ból is kezelhetjük.
  • Felhasználói felülete a Photoshop elrendezését követi, így aki már használta, könnyű áttekinteni…
  • Aki pedig ezen tanul, már jegyet is váltott a Photoshophoz, hiszen később is ugyanott fogja találni ugyanezen eszközöket.
  • Alapszintű maszkolás tanuláshoz bőven elég, a rétegkezelés pedig szintén teljesen korrekt, és amit más programokban (a Gimp-ban sem!) látni, olyan rétegeffektusokat kapunk, mint a vetett árnyék, belső árnyék, domborítás és hasonlók.
  • Képjavító, színkorrekciós eszközök közül nem sok került bele a programba, de azok legalább könnyen használhatóak.
  • Filterek viszont vannak, alapszintűek is, érdekesebbek, ritkábbak szintén.
  • Egyelőre a program két elterjedt formátumban tud végeredményt menteni: JPG – ami veszteséges, PNG – ami nem, illetve SUMO saját formátumába. Ez utóbbiba mentse mindenki, aki rétegeket is akar későbbi munkájához, mert az előző kettő összemossa ezeket.
  • Nem csak a gépünkre, hanem regisztráció után az internetre is tudjuk menteni a munkánkat. Tehát bárhol tudunk tovább dolgozni művünkön.

Ha sikerült meghozni a kedvet a programhoz, jó szórakozást kívánok hozzá. Bár alapszintű grafikai megoldás, de nagyon nagy tanulási haszna van, hiszen minden főbb elemére megtanít egy modern képszerkesztő programnak. Mindezt jó minőségben tehetjük meg, szóval nem egy gagyi webes megoldásról, hanem egy színvonalas Web 2.0-s szolgáltatásról van szó.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.