Spirálok rajzolása (F9) – Inkscape

Képfeldolgozás61 Képfeldolgozás60

Ezzel az eszközzel spirált rajzolhatunk. Az eszköz tulajdonságok között módosítható: a fordulatok, a tágulás, és a belső sugár.

Spirálok

Az Inkscape spirálja is sokoldalú alakzat, és ha nem is oly sokrétűen, mint a csillag, azért néha nagyon jól felhasználható. A spirál a csillaghoz hasonlóan a középpontjából indul; rajzolásakor éppúgy, mint módosításkor,

  • Ctrl+húzás 15°-os lépésközhöz kényszeríti az egérmozgás szögét.

A spirálhoz két fogantyú tartozik, egy a belső, egy a külső végén. Egyszerű húzásuk fel- vagy letekeri a spirált (vagyis „folytatja” azt, megváltoztatja a fordulatok számát). További módosítóbillentyűk:

A külső fogantyú esetében

  • Shift+húzás méretezi vagy forgatja a spirált a középpont körül (nem teker fel és le);
  • az Alt+húzás zárolt sugár mellett teker fel vagy le.

A belső fogantyú esetében

  • az Alt+húzás tágítja vagy szűkíti a spirált;
  • az Alt+kattintás visszaállítja az eredeti szűkítést;
  • Shift+kattintás a fogantyút a spirál középpontjába mozgatja.

A spirál szűkülése a csavarodás menetének egyenletestől való eltérését jelenti. Ha ez az érték 1, akkor a spirál egyenletes; ha 1-nél kisebb (Alt+húzás felfelé), a spirál a külső széle felé sűrűsödik; ha nagyobb 1-nél (Alt+húzás lefelé), akkor a középpontja felé sűrűbb:

An example image

Egy spirálnak legfeljebb 1024 fordulata lehet.

Ahogy az Ellipszis eszközzel nem csak ellipszisek, hanem ívek (vonalak állandó görbülettel) is rajzolhatók, úgy a Spirál eszköz is alkalmas szabályosan változó görbületek létrehozására. A közönséges Bézier-görbével összevetve egy ív vagy egy spirál sokszor megfelelőbb, mert a hossza az egyik fogantyúja mozgatásával módosítható, anélkül hogy közben az alakja megváltozna. Továbbá, bár a spirált kitöltés nélkül szokás rajzolni, kitöltési szín hozzáadásával és a körvonalát kikapcsolva érdekes hatások érhetők el.

An example image

Különösen érdekes például a spirál pontozott körvonallal – egy ilyen egyesíti az alakzat egyenletes körkörösségét a szabályos, egyenlő közű foltokkal (pontok vagy szaggatott vonal), mellyel gyönyörű moaréhatás érhető el:

An example image

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.