Open Clip Art

Legtöbbünk első találkozása a clipart képekkel valószínűleg utcán, boltban vagy épp egy baráti üzenetben történt, amikor a Word szövegszerkesztőben összebarkácsolt plakátot, szórólapot vagy PowerPoint-os prezentációt nézegettünk. De mi is a clipart, honnan juthatunk hozzá, milyen programokban tudjuk felhasználni, s hogy lehet jól használni?

A clipart képek alapvetően vektorgrafikák. Illusztrációk, melyeket szabadon nagyíthatunk, kicsinyíthetünk, hátterük jellemzően átlátszó.

PNG formátumban mentett clipart kép nagyítás közben pixelesedik.

SVG clipart szabadon nagyítható.

Professzionális illusztrációs programokhoz (CorelDraw, Illustrator) vagy szövegszerkesztő programokhoz (Word) csomagolják őket, így viszonylag olcsó illusztrációs lehetőséget biztosítanak a programok használata közben.

Ingyenesen az http://www.openclipart.org/ oldalról szerezhetünk be szabadon felhasználható vektorgrafikákat, melyek kétféle formátumban is letölthetők.

SVG – Scalable Vector Graphics

Elsősorban az Inkscape programban használható kitűnően, weben történő vektoros megjelenítésre találták ki, egyes böngészők (pl. Firefox) alapból megjelenítik, míg mások (Internet Explorer) csak bővítmény segítségével.

PNG – Portable Network Grapnics

Bitképes, raszteres fájlformátum, melynek különlegessége, hogy átlátszóságot is tud kezelni. Ajánlott program a felhasználásra: Gimp, Sumo Paint.

Mire vigyázzunk a clipart-ok, képgyűjtemények használatánál?

  • Legyen ízléses, amivel dolgozunk. Különböző tehetségű művészek és amatőrök készítik ezeket a képecskéket, vigyázzunk, legyen igényes, amit szerkesztünk.
  • Ha több képet is használunk, igyekezzünk hasonló stílusúakat választani. A sokféle karakterű rajz együtt használva az összedobáltság érzetét keltheti.
  • Óvakodjunk azoktól a képektől, melyek nagyon felkapottak, úton-útfélen használják őket. Ha tehetjük, legyünk egyediek, eredetiek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.