MyPaint – digitális festőkészlet

Digitális festőprogramot keresel? Ingyen? És persze profit… Nos jó hírem van. Megjelent a MyPaint 0.8-as kiadása.

A legújabb, Blenderrel készülő animációs film, a Sintel előmunkálatai során találkoztam a MyPaint programmal, melyet David Revoy francia alkotó mutatott be.

A számítógépes festészet kvázi szabványa a Painter program. Sokáig szemeztem vele, régebbi verzióját használtam is, de valahogy megszeretni nem tudtam. Iszonyú sok eszközzel lehet kenecelni, de az egyszerűség hiánya sosem tette számomra jó használhatóvá a programot.

Más alternatívákat keresve, honlapunkon évekkel korábban bemutatott Artrage programmal próbálkoztam. A kitűnő eszköznek máig létezik ingyenesen használható verziója, amely csak eszközkészletében korlátozott.

Az igazi áttörést mégis a nyílt forráskódú MyPaint program alkalmazása hozta meg eszköztáramban.

A Jel Kiadónak készülő hangzókönyv (Móra Ferenc: Csilicsali Csalavári Csalavér – Rudolf Péter előadásában) borítójának tervezésénél próbáltam ki először a programot. Az elején kicsit zavart a fapadossága, mely ablakkezelésében a 0.7-es verzióban erősen a Gimp hőskorára emlékeztetett. Ha színt vagy ecsetet akartam választani, mindig billentyűznöm kellett. Mivel digitalizáló táblát használok rajzoláshoz, hamar megszoktam, hogy a munkaasztalon elhelyezve egyik kezem a billentyűzeten legyen, a másikkal pedig a tollat fogom.

Szerencsére ez a fapadosság a 0.8-as verzióban már a múlté. A MyPaint kitűnő festőeszközöket ad a kezembe, amellyel leginkább pasztellkrétához, akvarellceruzához, tushoz hasonló hatásokat lehet elérni.

Végtelenített felülete miatt nem korlátoz egyik irányban sem, bárhol folytathatom a rajzomat. Tud rétegeket kezelni, amelyeket immár vizuálisan is ki-be kapcsolgathatunk, összemoshatunk. Saját ecseteket is definiálhatunk illetve saját eszközkészletet is szerkeszthetünk.

Az eredményt rétegesen egy .ora kiterjesztésű fájlba menti, vagy .png kiterjesztéssel exportálja.

A program honlapja: http://mypaint.intilinux.com/

Az új verzió beharangozója David Revoy-tól.

És itt az eredmény, kiadványszerkesztő programban összerakva:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.