M. Tóth Géza: Mama

Nyikorgó kosár helyett bádoglavór, Pőcze Borbála helyett Török-Illyés Orsolya, József Attila helyett M. Tóth Géza. Mama és egyebek, ahogy mi látjuk…

M. Tóth Géza filmrendezővel a Koinónia-Genézius táborban az erdélyi Hideg-Szamoson találkoztunk. Egy este gyönyörű, elgondolkodtató és izgalmas animációkat hozott, melyek között magáról a műfajról is beszélt. Úgy tartja, hogy az animáció maga a film, hiszen ha az egy másodperc alatt szemünk előtt lepergő állóképekből mozgás lesz, az maga is illúzió. Az animáció annyiban különbözik a többi filmes műfajtól, hogy itt a látványt teljes egészében mi hozzuk létre.

A tábor záróestjén mutatta be stúdiójuk egy új filmjét, amit fentebb láthattatok. Mesélt arról, hogy a műfajon belül többféle zsánert is választhattak volna, de úgy érezte, hogy fontos, hogy az animált háttér előtt igazi főszereplő mozogjon. Érdemes megfigyelni a kiváló filmzenét, ami az utca repetitív zajaiból indulva mosódik át egy gyönyörű, elmerengő zongoramuzsikába. Az ég és a háttér épületei közötti mintázatba illeszkedik a teregetett ruhák sora, melyet félrerántva elvakít az ég fénye és megnyitja magát az utca zajának.

Visky András kérdésére, hogy József Attila Mamájára mennyire rímel az alkotás, Géza bevallotta, hogy inkább valami olyat szerettek volna létrehozni, amely minden kultúrában érthető.

Az értelmiségi csapat szerette volna megtudni, hogy milyen technikai megoldással hozták össze a háttér mozgatását, mire az alkotó: “Dobozokból felépítettük a díszletet, rászereltük kis csapágyakra és a barátaim tologatták…” 😉

M. Tóth Géza már a kezdetektől résztvevője ezeknek az erdélyi keresztény értelmiségi táboroknak, melyek szervezői között Visky András dramaturg, drámaíró, Visky Péter és Horváth Levente lelkészek voltak, de vendégei között korábban Eszterházy Péter íróval vagy ebben az évben Szemző Tibor zeneszerzővel is találkozhattak a résztvevők.

/>

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.