KisMiklós.otf

lapocska2

Elkészült szakmai a szakdolgozatomban tervezett KisMiklós.otf betűtípusnak a honlapja. A font nyomdailag igényes, PostScript rajzolatú OpenType betűformátumú lett.

 • Ligatúrákat,
 • régies karaktereket,
 • Tótfalusi könyveiben található ornamenseket és
 • előre beállított alávágást, egalizálást is tartalmaz.

A honlapon

 • a betűtípust,
 • a betű forrását,
 • a szakdolgozatot és
 • Tótfalusi “Mentség” c. könyvének e-book-ját

is megtaláljátok.
Természetesen mindezt szabadon felhasználhatóan.

Igazán sokféle betűtípus között tud választani a mai kor embere. Ennek ellenére mindennapi munkáink esztétikumára két véglet, a szövegszerkesztő programokat jellemző sablonosság és az innen-onnan beszerzett betűtípusok esztétikai káosza a jellemző.

Dolgozatomban szeretném körüljárni egy betűtípus tervezésének, használatának technikai kérdéseit. A feladat, melyet közben megoldok, a híres erdélyi tipográfus, Tótfalusi Kis Miklós által tervezett betűkészlet számítógépes rekonstrukciója lesz.

Minden betűt újrarajzolni, egészen a geometriai tervezésig rekonstruálni, igazi művészi és technikai kihívás. Bár csábító volt a lehetőség, idő és tapasztalat híján el kellett vetnem. E komoly munka nálamnál nagyobb jártassággal bíró tervezőművészeknek is nagy feladat.

http://grafit.netpositive.hu/kismiklos/

Előkészítő munkám során nagyon megtetszettek Hargitai Henriknek, az ELTE adjunktusának digitális betűrekonstrukciói1. Megszületett az elhatározás: A projekt célja egy hasonló, a kor magasnyomású nyomdatechnikáját idéző, korabeli nyomatra jellemző rajzolatú betűtípus, a „KisMiklós.otf létrehozása legyen.

Legfőbb inspirációt Tótfalusi múlt század közepén előkerült betűmintalapja nyújtotta. A lapon normál antikva, ennek kurzív megfelelője, görög, héber és kottaírás található. A munka időigényességére való tekintettel csak a normál változatot tudtam felvállalni.

A KisMiklós.otf fontot GNU licenc alatt, forrásával együtt publikáltam az interneten, elsősorban azzal a céllal, hogy bárki hasznát vegye rövidebb, régies hatású szöveg szedésére.

Végül készítettem egy több mint 160 oldal terjedelmű elektronikus könyvet, Tótfalusi Mentség c. művének a kor stílusát idéző szedéssel, azonban a mai e-book olvasókra, táblagépekre optimalizált megjelenítéssel.

———————————————-

1http://emc.elte.hu/~hargitai/fonts/ [2013-04-04] Az oldalon Landerer Pesti Hírlapjának, a Linotype Primus betűtípusának és Widmanstadius gráci nyomdabetűjének rekonstrukciói találhatók.

4 thoughts on “KisMiklós.otf

 1. Nem kell szerénykedni, nagyon szép lett!
  Bárcsak lenne időd és kedved rekonstruálni az eredeti Erbar Grotesk-et, nem az URW-féle modernizált módon, hanem az eredetit, azokkal a szép macifej Ö és jellegzetes Ü és Ä betűkkel… Külön kihívás lenne a hoszzú nagy Ű és Ő megoldása.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.