Google Chrome OS

Ez a cikk egy kidolgozott tétel. A Google operációs rendszeréről szól. Felhasználói és oktatási szempontból.

Mutassa be a Google Inc. Chrome operációs rendszerét!

A Chrome OS célja

A Chrome OS célja, hogy olyan operációs rendszer legyen, amely a Google számítási felhőjében tárolja adatait, végzi műveleteit.

Eredeti elképzelésük szerint a számítógép egy webes terminál, melyen a Chrome böngészőhöz hasonló felhasználói felület fut, mellyel elérhetjük mindazon szolgáltatásokat, melyet a mindennapi életben használunk: levelezést, weblapokat, dokumentumainkat, a szociális háló szolgáltatásait.

2009-től kezdve folyamatosan fejlesztik, az első kereskedelemben is kapható laptopok 2011-ben jelentek meg. Az Apple megoldásaihoz hasonlóan integrált hardver-szoftver koncepcióról van szó: A Google Chromebook vagy Chromebox az a laptop vagy asztali számítógép mely erre az operációs rendszerre van optimalizálva.

Működése, fejlődése

A Chrome OS Linux alapú operációs rendszer. Egy böngészőszerű grafikus felhasználói felület fülei alatt nyílnak meg a weblapok, levelezés, különféle alkalmazások. Az első változat csak annyiban különbözött a böngészőtől, hogy a címsor jobb felső sarkában még megjelentek a számítógép állapotának indikátorai (pl. akkumulátor üzemideje).

A Chrome mai felülete már a Linux-hoz, Windows-hoz hasonló tálcát és hagyományos ablakozó rendszert tartalmaz.

A Chrome OS-t futtató számítógépek folyamatos internetcsatlakozás nélkül alig működnek, hiszen minden fontos műveletet az interneten végeznek. Emiatt az optikai meghajtó, floppy, nagy merevlemez feleslegesek. SSD meghajtót használnak, de csak ideiglenes tárolásra. Maga a rendszer ezek hiányában néhány másodperc alatt képes bootolni, elindulni.

A Chrome szoftverboltjából vásárolhatunk alkalmazásokat, melyeket nem tölt le a gép, hanem a felhőben használja ezek szolgáltatásait.

Mutassa be az eltéréseket a hagyományos operációs rendszerekhez képest!

Az operációs rendszer feladata Tannenbaum szerint:

a) Az összetett rendszer erőforrásait kezeli: processzort, memóriát, háttértárakat, perifériákat.

b) Különféle szolgáltatásokat nyújt a rajta futó programoknak, melyeket azok rendszerhívások segítségével érhetnek el.

c) Kiterjesztett – virtuális – gépet biztosít, melyet egyszerűbb programozni, mint a mögöttes hardvert.

d) Biztosítja a felhasználó és a számítógépes rendszer közti kommunikációt.

Erőforráskezelés:

A Chromebook-ok hardveresen netbook képességű számítógépek, melyek internetezésre vannak felkészítve. Az operációs rendszernek emiatt nem nagyon kell hagyományos perifériákat (pl. optikai meghajtó, célhardverek, stb.) kezelni. Háttértáruk is lehet kisebb, hiszen az operációs rendszer 60-ad része egy Windows 7-nek, helyben adatokat csak ideiglenesen tárol.

Szolgáltatások:

Az OS-nek háromrétegű felépítése van.

A firmware, amely felelős a gyors rendszerindításért, a rendszer biztonságos visszaállításáért.

A rendszerszoftver egy módosított Linux kernelt tartalmaz. Ez képes a szolgáltatások párhuzamos kezelésére.

Az ablakkezelő. Ez kezdetben csak egy több füles böngészőablak volt. Ma már egy hagyományos munkaasztal-felület.

Fejlesztés, programozás:

A Chrome OS mindent meg tud jeleníteni, ami böngészőben fut.

Kommunikáció:

Mint a filozófiájából látszik, alapvetően a böngészőn keresztül éri el a felhasználó a szolgáltatásokat, amik nem helyben futnak.

Milyen lehetőségei vannak az új rendszernek az oktatásban?

A Chrome OS kétféleképpen elérhető:

A Google Chrome OS csak dedikált hardvereken (Chromebook, Chromebook Pixel, Chromebox).  Ezek hagyományos számítógépekhez képest kicsit drágábbak. Emiatt kevésbé jellemző, hogy iskolai használatra ezeket szereznék be.

A Chromium OS nyílt forrású, fejlesztői verzió, amit bárki letölthet, installálhat a netbookjára, virtuális gépre.

A Google szolgáltatásai, melyek ezeken futnak, ugyanúgy elérhetőek hagyományos böngészőből, táblagépről, okostelefonokról. Az alkalmazói (irodai) rendszerek kisebb funkcionalitásúak, mint asztali társaik.

Nagyon sok asztali alkalmazásnak viszont még nincs igazi internetes alternatívája. Így egy Windows vagy Linux alapú rendszerrel jelenleg jobban járunk.

A rendszer előnyei: Nem kell a karbantartásával, vírusmentességével törődnünk. Az adataink a felhőben tároltak, bárhonnan elérhetőek. Az oktatásban ez az igazi előnye: Az órán megkezdett munkát bárhonnan folytathatjuk, ugyanabban a munkakörnyezetben, ugyanazokkal az eljárásokkal.

A Google megint megelőzte korát fejlesztéseivel. Azóta a Microsoft és az Adobe is kidolgozta a felhő alapú szolgáltatásait.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.