Kettőezer-tizennégy 2.

gutenbergh

Az óévben az Inkscape-könyv írása miatt igyekeztem kevesebb nyomdai munkát vállalni. Hogy ez mennyire (nem) ment, az a cikkből kiderül.

*

Nagyon hálás vagyok a katolikus barátimnak, hogy folyamatosan klassz, izgalmas munkákkal bíznak meg. Múltkoriban összegyűjtöttem a portfóliómat, s rájöttem, mennyi érdekes munkát köszönhetek nekik.

*

Keresztény ifjúsági programokra tervezni elég nagy kihívás, mert a legtöbb mottó, téma nem túl hétköznapi. Elvont és mély dolgokról képi nyelven, fiatalosan beszélni. Kikerülve a sablonosság vagy a konzervativizmus virágait. Ez azért kihívás, nem? Sokat tanulok belőle.

orszagos_szoro_katolikus

A 2014-es év első feladata a KIM (Katolikus Ifjúsági Mozgalom) országos szóraanyaga volt. Itt szerettünk bele a levlapkartonba, mint anyagba, amire nem csak ez a munka készült.

*

A nagymarosi katolikus ifjúsági találkozók világa főiskolás korom óta nagyon vonzott. Akkoriban a vallásszociológus Kamarás István hívta fel a figyelmet a szocialista rendszerben is viruló közösségi találkozókra. Aztán volt alkalmam elmenni rá elsőszülött kisfiammal, és “élőben is” nagyon tetszett.

Amikor megkértek a hivatalos plakátok és a legendás “nagymarosi levél” tervezésére, nem sokat haboztam. S ennek már jó pár éve… Itt láthatjátok az óév termését. A találkozó minden év tavaszán és őszén van.

plakat_A3_CMYK01

plakat_A3_CMYK

A levélbe most már saját rajzaim is bekerültek. Inkscape-pel nagyon könnyű rajzolni, csak a színeit kell a nyomdai előkészítésre egy másik programmal igazítani.

Oké, pont itt láthatod, amit mondtam: egy elvont fogalom, ami ma már mást jelent a világban, mint amit egy hívő ember ért alatta. Engedelmesség: “katonaság, diktatúra, kutyaidomítás, stb.”. Szóval ezt fogalmazd meg  jól képileg!

Az Inkscape-könyv írása során nagyon sokat tanultam kreativitásfejlesztésről, és a tervezési gyakorlatom is teljesen átalakult. Így lett az engedelmesség jelképe nálam az ejtőernyő, a tandem, a bicikli. Nézd meg itt bővebben!

nagyilevel

*

Pápán tanult és tanuló gyermekeim építettek ki hidat a bakonybéli bencés szerzetesekkel. Az óévben már a második megbízást kaptam, most a szerzetesi ötvösműhely prospektusának kivitelezésére.

mauriciusz0

Ez a prospektus hátoldala és címoldala. A termékek pedig itt találhatóak. De érdemesebb személyesen elmenni, gyönyörű a liturgiájuk.

*

Év közben feleségemmel, Zsuzskával szerkesztgettük Litér újságját is. Ebben egy kicsit olvashatsz a sulinkról, a Litéri Református Általános Iskoláról.

hirmondok

*

A Zsinati Missziói Iroda részéről végre érkezett egy református felkérés, a református cigánymisszió prospektusának és teológiai-szociológiai kiadványának szerkesztésére.

A Dani Eszterrel töltött pár napban nem csak a logótervezést gyakoroltam, hanem sokat tanultam a cigányság életéről, hitéről, kultúrájáról.

S még egy valamit: Ami vagyok, azt szüleimnek, a gyerek- és fiatalkoromban engem körülvevő kultúrának, oktatásnak köszönhetem. Ez olyan ajándék, amiért nem tudok eléggé hálás lenni, s ami nem magamért van. Legfőképpen nem lehetek arra büszke, hogy nekem van, másnak nincs. Ehhez én nem sokat raktam hozzá…

cigany01

A másik ajándék, ami ezzel a munkával jött — ez az eredetlegenda. Kattints a képre, hogy el tudd olvasni.

madarak_voltunk

*

Az év utolsó két munkája végre: könyvek! Megvallom nektek, könyvet szeretek leginkább szerkeszteni. A szöveg tipográfiai gondozása valami gyönyörűséges, megnyugtató dolog számomra.

hor

Horánszky Nándornak a második könyvét terveztem. Nagyra becsülöm Nándor bácsit azért a munkáért, amit ezekkel a könyvekkel végez. A nagyapjáról, Horánszky Lajosról írt könyve is kordokumentum. A karácsonyi kiadás után megígértem, a MEK-ben közkinccsé tesszük.

adventikeszulodes

*

A sort Gáspár István atya adventi könyvecskéje zárja. Itt a címlap elkészítése volt igazi kihívás: lefordítani a könyv üzenetét a vizualitás nyelvére.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.