A Pica- és a Didot-pont mint tipográfiai mértékegységek

FournierScale144pts

Cikk arról, hogyan szabványosították Európában és az angolszász országokban a nyomdai mértékegységeket. Mi az, amit manapság is használunk a számítógépes és a nyomdai gyakorlatban?

1647frontistitle

Zsolozsmáskönyv

A szabványosítás előtti helyzet

Az élet minden területén, így a nyomdászatban is sok gondot okozott a mértékegységek szabványosítása előtti időszak. Az első nyomtatványok egyházi megrendelésre készültek. Ebből adódott a gyakorlat, hogy az egyházi olvasmányok fajtái alapján határozták meg a szövegeket felépítő betűk méretét, aszerint, hogy bizonyos fajta könyvekben milyen nagyságú betűket használtak.

A brevier betűfokozat zsolozsmás könyvekhez, breviáriumokhoz, a kanon fokozatot énekeskönyvekhez, a missal betűfokozatot misekönyvekhez. Mivel minden nyomda másként értelmezte ezeket a méreteket, teljesen használhatatlan volt ez a rendszer bármiféle összehasonlításra.

Európai mértékegységek

A XVIII. században francia nyelvterületen merült fel először a nyomdai mértékegységek szabványosításának igénye, illetve egy olyan kicsiny egység megalkotásának szükségessége, amivel a betűk közötti apró fokozatok is jól meghatározhatóak lesznek.

1730-ban Fournier kezdte el ezt a munkát, melyet Didot folytatott 1770-ben. Az ő nevéhez kötjük a nyomdai pont mint mértékegység bevezetését.

firmin_didot_www

Firmin Didot (1764–1836)

864 Didot-pont tesz ki egy francia királyi lábat (6 × 12 × 12 = 864, az akkori tizenkettes, tucatokat és féltucatokat használó számrendszer szerint). Az európai nyomdai gyakorlatban a Didot-pont jele kis p lett.

1 p = 0,376 mm.

A Didot-pont tizenkétszerese a ciceró. Azaz

1 c = 12 p

Angolszász mértékegységek

1886-ban az USA-ban rögzítették az angolszász pont nagyságát. Ez a hüvelyk (1” = 25,4 mm) körülbelül 1/72 részeként határozták meg. (1 hüvelykben valójában 72,463768116 pica-pont van.)

Az európai Didot-ponttól megkülönböztetve pica-pontként fogjuk emlegetni, s jele a pt. A pica-pont kisebb, mint az európai pont.

1 pt = 0,351 mm.

Az angolszász pont tizenkétszerese a pica.

1 pica = 12 pt.

wp_TypeInsight_DongYoonPark_004

A számítógépes gyakorlatban a pica-pont-rendszer kerekített változata terjedt el, a PostScript nyelv bevezetésével. Itt a hüvelyk (1” = 25,4 mm) 72 részét veszik, hogy ne kelljen annyi tizedesjeggyel számolni. Emiatt a számítógépeken milliméterre számítva a következő értékkel találkozunk majd:

1 pt = 0,353 mm.

Áttekintő táblázat

mértékegység

alapm. neve

alapmért. jele

× 12

európai

Didot-pont

1 p

1 c

angolszász

pica-pont

1 pt

1 pica

Használatuk

Az utóbbi harminc évben, amióta s számítógépes kiadványszerkesztés (DTP) elterjedt, az angolszász számítógépes mértékegységrendszer a gyakorlatban kiszorította az európai nyomdai mértékeket.

Az angolszász pica-pont rendszert a tervezési gyakorlatban a betűkkel kapcsolatos értékek beállításánál használjuk (betűméret, sortávolság). Egyéb értékek beállításánál, mint például a lapméret, margók, hasábok angolszász területen a hüvelyk-et (inch), Európában a millimétert használják.

Nyomdai tipométer letöltése

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.