Begolyózó – díjnyertes játék Blenderrel

A C3 Szabadfogású Számítógépversenyén a litéri Árpád fejedelem Általános Iskola 13 éves tanulói – Kisantal Dániel és Varga András Balázs – Blenderrel készült játékukkal díjazottak lettek. “A fiatal csapat tagjai által készített golyós ügyességi játék igencsak próbára tette a zsűri türelmét. Az egyszerű, de mégis kitartást kívánó játék lényege, hogy a falakkal és akadályokkal teli táblán golyónkat sikeresen eljuttassuk a célba, a tábla kurzorral történő döntögetésével. A szintek emelkedésével a játékban egyre több mozgó akadállyal és nehezítéssel kell szembenéznünk, melyek sokszor már szinte lehetetlennek tűnnek.” – olvassuk a zsűri értékelésében.

A C3 Alapítvány <19 Szabadfogású Számítógép címmel 2003 óta évente szervez versenyt 19 év alatti, az számítógép iránt bármilyen formában érdeklődő fiatalok számára. Az évek óta egyre népszerűbb verseny nyolcadik alkalommal, 2010-ben is megrendezésre került. A verseny célja, hogy alkotásra ösztönözze a fiatal, 19 év alatti korosztályt és, hogy az iskolai keretektől független megmérettetést és nyilvános bemutatkozási alkalmat teremtsen számukra. A <19 Szabadfogású Számítógép verseny nem egy hagyományos tanulmányi verseny, itt a tárgyi tudásnál többet ér a leleményesség, annak megmutatása, hogy mi minden hasznos dologra lehet használni egy számítógépet.
Ebben az évben a 700 pályamunka között saját fejlesztésű játékukkal induló Kisantal Dániel (7. o.) és Varga Balázs (7. o.)  “csapata” bejutott az országos legjobbak közé. 2010. december 4-én vették át díjaikat (egy szuper mobiltelefont és egy digitalizáló táblát) a budapesti FUGA Galériában.

Varga András Balázs és Kisantal Dániel

A játék a Blender nyílt forrású 3D programban készült. Az alapötlet a régi golyós ügyességi játékok virtuális megvalósítása volt, egyre nehezedő pályákkal, ahol a felsőbb szinteken nem csak ügyeskedni, hanem logikázni is kell.

Két és fél hét alatt készült el a projekt. Az eredményhirdetésre három játék került be: egy kalandjáték, egy csak hangokból álló FPS, melyet egy vak fiatalember készített és a 13 éves srácok Blender-es ügyességi játéka. A megvalósításban nagy segítségükre voltak a blender.hu oktatóanyagai. Az alábbi képen látható a program vizuális környezete, ahol logikai kapcsolatok kialakításával szabályozható a játékmenet.

A Blender 2.49 verzióját használták a pályák tervezésére, a játéklogika kialakítására, mivel a legújabb verzióban nem lehet .exe állományba fordítani.

A fiúk az eredményhirdetés után részt vettek a legjobb digitális pályaművekből szervezett kiállítás megnyitóján, ahol saját standjuk volt az általuk készített játék bemutatására. Ha éppen nem érsz rá december 12-ig megnézni a budapesti kiállítást, tekintsd meg a pályaműveket, vagy töltsd le a játékot, illetve nézz bele az átadón készült képeinkbe! Hír a sajtóban pedig itt.

S arra a kérdésre, hogy hogyan tudtak együtt dolgozni a játék fejlesztésében Dani csak ennyit mondott: “Nekem nincs fantáziám, Balázs meg nem tud programozni. Tökéletesen kiegészítjük egymást!”

Gratulálunk a srácoknak! Csak így tovább!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.