A képregény teoretikusa

Meg kell valljam, eddig a képregényre úgy tekintettem, mint egy aranyos, felszínes, komolytalan művészetre, amely a népek nagy olvasztótégelyében, az óceánon túl keletkezett, s olyanoknak való, akik nem szeretnek, de tudnak valamelyest olvasni.

Scott McCloud könyveit olvasva bűnbánatot gyakorlok, zsákruhába öltözöm.

Ugyanaz a bizsergető érzés, mint amatőr filmes “karrierem” kezdetén, egy új nyelvet tanulok meg –  minden művészeti ág megismerésével.

Izgalmas…

McCloud-nak két könyve jelent meg magyar nyelven: “A képregény felfedezése” és “A képregény mestersége”. Az előbbiben a téma történetét, eszköztárát, hatását kutatja, míg az utóbbi célja a bevezetés a mesterségbe.

Stílszerűen mindkettő képregény – a képregényről.

Minden művészeti ágnak van egy nyelvezete. Hogy megértsük, élvezzük, meg kell tanulni ezt a nyelvet. Legtöbbször ösztönösen olvassuk így a művészetet, észre sem véve, hogy egy tanulási folyamat vezetett a megértéshez.

De amikor “írnunk kell” ezen a nyelven – azaz filmet készíteni, zenét szerezni, képet festeni, táncolni vagy gitározni – bizony már nem is olyan egyértelmű, hogy az eddig csak élvezett művészet hogyan válhat mesterséggé a kezünkben. Főleg, ha annak évszázados hagyományai vannak.

Tekinthetünk-e művészetként a képregényre mint vizuális történetmesélésre? A két könyv egyértelműen bizonyítja, hogy igen, s azt is, hogy hatalmas potenciál van még ebben a művészeti ágban.

Szűcs Édua karikaturista mondta egyszer, hogy azért szeretett bele a karikatúra műfajába, mert rajzolókét rajzfilmben hosszadalmasan tudott csak gondolatokat elmondani, míg a karikatúrával egy képen is ki lehet fejezni ugyanezt.

Nos, azoknak ajánlom ezeket a könyveket, akik időhiánnyal küszködnek, de nagyon szeretnének vizuálisan valamilyen történetet elmondani. Lehet, hogy hasznosabb műfaj lesz számukra, mint az animáció.

De haszonnal forgathatják azok is, akik filmkészítésre adták a fejüket, hiszen az előmunkálatok képes forgatókönyve (storyboard) valami hasonló műfaj mint a képregény. Aki ezt megtanulja, nem lesz gondja a tervszerű plánozással.

Linkek:

McCloud Google Chrome képregényes felhasználói kézikönyve.

A szerző honlapja.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.