A Huion WH1409 V2 rajzolótábla tesztje

A karácsonyi időszakban elég sokat szemezgettem mindenféle rajzolóalkalmatossággal, míg végül megrendeltem a Huion legnagyobb rajzolótábláját. Azóta megérkezett, és szeretném a tapasztalataimat megosztani veletek.

Nem mostanság kezdtem rajzolótáblákkal dolgozni. Első Genius táblám tollhegyét az akkor még ovis kisebbik nagylányom koptatta tövig, amikor marokra fogva színezgetett valamit a gépemen.

Aztán jött két Wacom: zsebkendő méretű, belépőszintű darab. A márka megbízhatósága hírneves, de az én pénztárcám nem engedett többet ezeknél a kezdő tábláknál. Mindig úgy voltam vele, ha elindul ez a vonat, s másra is használom majd, mint képszerkesztéshez, retusáláshoz, maszkoláshoz, akkor összekuporgatok egy nagyobb darabot.

Az iPad

Egy kedves barátom elhozta az iPad-jét — egy Apple Pencillel. Elámultam, amikor Affinity Designert futtattunk rajta. A természetes rajzolás élménye: nincs utánhúzás, bumszli gumihegy. Akarom… De mire meggondolod magam, az Apple bejelenti a következő iPadjét, természetesen az előzőhöz képest is túlárazva.

Forrás: Computer Arts Magazine

Ilyenkor aztán higgadtabban végiggondolhatom, valóban erre a megoldásra van-e szükségem. Ha mondjuk sokat utaznék, állandóan járna a kezem. De ha utazom — vezetek. Akkor mondjuk…

…táblamonitort a népnek!

Igen, ó már mindenki ezen tolja. Nekem is kell egy! Habár van két nagy monitorom, amin dolgozom, de akkor lesz három.

Ebben a műfajban két választásom van: A Wacom Cintiq sorozata vagy a kínai Huion. A Wacom táblamonitorai közül a legkisebb 13 inch-es, akkora mint a laptopom képernyője. A vágyott nagyobb képátló növekedésével először csak összehúzom magad néhány hónapig, talán eladom az autómat, esetleg politikai pálya után nézek.

Wacom Cintiq 13 — Forrás: David Revoy

Vagy érdeklődök, mit tud az olcsóbb Huion: Egész jó véleményeket kapott a teszteken, használhatónak látszik, bár előjön a vélemények között a driver bizonytalansága, a színtér korlátozottabb volta, a Cintiq-ek által már kinőtt kisebb parallaxis.

A Huion egyik táblamonitora

Mindenképpen ki akarom próbálni az élményt vásárlás előtt, milyen lenne táblamonitoron rajzolgatni. Jön egy a sufnituning-ötlet: 13 inches érintőképernyős Zenbook gépem képernyőjét szoftveresen elforgatom, így futtattom a Krita festőprogramot.

Az újjal festegetés nem sok örömet okoz, a gumihegyű toll sem egy extázis, de rendelhetnék mondjuk egy Wacom Ink tollat vagy egy Microsoft Pent hozzá, melyeknek van nyomásérzékenysége, így harmincezerből kijön a balkáni grafikai fejlesztés… Ahogy így szépen mindent végiggondoltam, valami elkezdett zavarni…

Szemüveget a bírónak!

Egész életemben olyan éles volt a szemem, mint a… No, hagyjuk. Most már nem az. 40 éves kor után együtt kacagunk a többi negyvenessel, amikor előkerülnek az olvasó szemüvegek egy megbeszélésen. De ennek is egy évtizede már… Távollátó lettem. Azaz közelre nem látok olyan jól…

Kép: Josh Calabrese Unspash

Szóval, ha én képernyőn szeretnék rajzolgatni, akkor ahhoz olvasó-szemüvegre lesz szükségem, amit nagyon rühellek. Orrnyeregre tolni, kinézni, váltogatni… Nagyjából ez lenne a sorsom egy táblamonitorral. Kell nekem megöregedni! (Igaz, fiatalon meghalni sem volt egy perspektíva…)

Így aztán úgy döntöttem, marad a két nagy monitor, melyeket kényelmesen használok grafikára, és veszek egy nagy, nem egy nagyobb, no jó, inkább a legnagyobb rajzolótáblát.

Wacom vs. Huion

Nos, itt tényleg csak kettő játszik: Wacom Intuos Pro L vagy Huion WH1409. Az előbbi 160 ezer forint. A kínait viszont nem lehet Magyarországon kapni. Amazonon, GearBest-en, vagy a Huion szlovéniai forgalmazóján keresztül rendelheted meg, ha Európán belül szeretnél vásárolni.

A Wacom Intuos Pro L táblája, mely méretében az A4-lappal összehasonlítható.

Rövid számolgatás: A Huion-nal százezer forintot lehetett spórolni. Nyilvánvalóan nem a spórolás a legnagyobb érv, de azt sem szeretném, ha egy nagy beruházás után éppen csak kipróbálom a nagy táblát, aztán hónapokat áll az asztalomon, végül valami internetes fórumon próbálom kihasználatlanság okán eladni.

Megéri egy kis böngészés. Mindenhol vannak akciók… Végül AliExpress adta a legolcsóbban. Ennek a hátránya, hogy egyenest Kínából jön, vámot kell majd fizetnem.

A Huion Inspiroy WH1409 V2

Sikerült kifogni a régi formatervvel egy új darabot, a HUION Giano WH1409 formatervére továbbfejlesztett HUION Inspiroy WH1409 V2-t:

 • 8192 szintű nyomásérzékenység
 • toll döntését is figyelő funkció
 • A4-esnél nagyobb felület
 • Elem nélküli toll
 • vezeték nélküli kapcsolat.

Döntök: Elég olcsó, hogy kipróbáljam, akkorát nem lehet rajta bukni — persze nem szeretném, hogy a végén a konyhában végezze húsvágó deszkaként. Ebben az árban a Wacomtól még mindig valami középméretű, belépő szintű táblát vehetnék csupán.

De ha nem olyan rossz, használható eszközt találok — ami szinten tartja, esetleg fejleszti a rajzkészségemet — , akkor jó befektetés lehet. Szabadúszóként itthon ücsörögve elsődleges szempont a hatékonyság, nem a márkahűség vagy a Possche-design.

Megérkezik a kicsike…

Két hét utazás, aztán a vámügyintézés, amit a Posta jóvoltából két levélváltással megúszok.

Dudál a postás, megjött a Mikulás. Kicsomagolom, régi Wacom kihúz (ajándék lesz majd másnak). Wacom-driver töröl.

Ezzel a táskával amúgy laptoppal meg vastag, A4-e formátumú szakkönyvekkel szoktam rohangászni.

A tábla igen: hatalmas. Nem fér bele az irattáskámba.

Hátoldalából kihalászható egy kis USB wezeték nélküli wevőegység (wireless — magyarul). Kisebb, mint a régi modellhez való, de nem akkora, hogy véletlenül lenyeljem vagy belélegezzem.

Ide rejtették a vevőegységet.

Drivert letölteni internetről, a gyártó honlapjáról javasol a leírás. Beszerzem, telepítem, működik. A táblában van még szufla, de majd fel kell tölteni egy USB-vezetékkel. Pár óra töltés nagyjából egy-két hetes független üzemidőt jelent. Biztosan nem fogok a kanapén ülve rajzolgatni, de amúgy is sok a tyúkbél a munkaasztalon, szóval ez praktikus lesz.

Design

Kisebb méretben a Huion-nak vannak szebben formatervezett rajztáblái is. Ez egy régi darab: minimalista, post-szocreál. Egyetlen cifraság a visszajelző-bekapcsoló panel. A logó alatt négy informatív piktogram, amely tudatja, hogy a vezeték nélküli mód be van-e kapcsolva, a toll érezhető közelségben van-e, s mi a helyzet az akkuval — erre kettőt is szántak. Mellettük funkciótlan színes csíkok: Minek is?

Elég lett volna négy piktogram. A vonalakkal talán ki akarták tölteni a kidomborodó panelt. Lehet, hogy ez alá rejtették az akkut…

A be/ki-gomb meg egyenesen szocialista gyermekkorunk atombiztos lötyögős kapcsolóit idézi. Hiába, a népi Kína a hagyományokban gyökerezik.

Az aktív felület kényelmes, jól lehet rajta rajzolni. 16 : 10-es arányú. 350 × 218 mm. Nem csúszik, nem akad, ideális a tollhoz.

A toll

Ami pedig egy tökéletes Wacom-másolat. Igen, minden szempontból. A Wacom ugyanis ezeket a passzív, elem nélküli tollakat szabadalommal védi, annyira, hogy a legnagyobb gyártók sem merik csak úgy másolgatni.

Itt mutatkozik meg a kínai ipar ütőképessége: Megszerzi, szétszedi, tökéletesen lemásolja, s eladja tört áron. Nem kell csillagászati összegeket kutatás-fejlesztésre költeni. Kicsit lelkiismeret-furdalásom van: Bűnrészessé váltam egy nemzetközi igazságtalanságban. Ugyanakkor Sobri Jóskával együtt nevetgélünk, hogy a dúsgazdag japán Wacom-ot most jól megleckéztettük. Mindenki döntse el, hol van az igazság…

A döntésnek nem sok hasznát láttam a gyakorlatban,
de lehet, hogy csak én vagyok gyakorlatlan.

Apropó, döntés: A tábla figyeli a toll helyzetét, és a dőlésszögnek megfelelően változtatja az ecset alakját. Ez annyira nem volt észrevehető egyik szoftverben sem, hogy jeleztem a Huion szerviznek, lehet, hogy hibás a táblám.

Egy napon belül válaszoltak, így jöttem rá, hogy ez a funkció máshol található a szoftverekben. És bekapcsolva, hm, hát nem volt egy újjászületés élményem. Inkább zavaró volt, mint nagyon látványos, azóta sem igen használom.

Tucatnyi gomb

12 programozható gomb van a táblán bal kéz felől, ami nagyon király: Rákerült a nagyítás/kicsinyítés, tartalom-mozgatás, módosítógombok (SHIFT, CTRL, ALT), mentés, másolás/beillesztés, visszavonás, és a képernyőváltó. Sajnos olyan nincs, hogy egyszerűen váltogathassak bizonyos programok készletei között, de kimenthető egy-egy gombkiosztás egy szövegfájlba, és onnan vissza lehet tölteni.

Ez kérem über hasznosh…

A gombok minőségével mások elégedettek voltak, én éreztem néha kis konokságot: mintha néhány esetben egy-egy SHIFT-nek vagy CTRL-nak programozott gomb leragadt volna, de aztán ez nem volt rendszeres, vagy az is lehet, hogy szoftveres hiba.

Monitorok

Említettem, hogy beállítottam egy gombot a képernyők váltására. A kétmonitoros rendszeremnek csak egyik monitorán fogok teljes felbontásban rajzolni. Van lehetőség persze, hogy mindkettőn egyszerre dolgozzak, de akkor az arány miatt a táblának csak a középső sávját használhatom, amivel meg a felbontás csökken.

Végül így fértem el az asztalon:
A vékony billentyűzet gumipárnácskáival a táblára rátehető egy-egy hosszabb gépelésnél.

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy karmozgás helyett csak csuklómozgással boldogulnék, ami ugyanarra a szintre visszavinne, mint amiért a zsebkendő nagyságú Wacom-ocskámat lecseréltem.

Hibalehetőségek és megoldásuk

Krita

Már a kis Wacom Bamboo-mmal is az volt a gondom, hogy ez a program a mozdulat elején késleltetve húzta az ecsetet. Valamelyest megoldotta a gondot a karakterisztika megváltoztatása, de a többi programhoz képest mindig volt egy kis megtorpanás. Nos, a HUION-nál ez sajnos nem tűnt el. Így gyanakodtam, nem hardveres ok lehet mögötte.

Némi próbálgatás után egy beállítással megoldható mindez:

A Főmenü Settings > Configure Krita paneljét megnyitva az Open GL-t Direct 3D-re állítottam. Újraindítás után eltűnt a bosszantó jelenség. Valószínűleg Windows-os vagy Nvidia probléma volt.

Photoshop

Ha ebben a programban dolgozol, mindenképpen kapcsold be a Huion Tablet > Digital Pen párbeszédpaneljén az “Enable Windows Ink” jelölőnégyzetet. Enélkül ugyanis a tollak és ecsetek nem lesznek nyomásérzékenyek. A többi program erre rá sem hederít, de itt e beállítás nélkül érzéketlen bumszlikkal fogsz festeni.

Inkscape

Hát ezzel a programmal szenvedtem a legtöbbet. A napokban jött ki a frissítése (0.92.3-ról 0.92.4-re), és az előző verzióban a munkaterületen egyszerűen megállt a kurzor. A program csapdába ejtette. Ha egérrel mozgattam, mozgott, de a tollra váltva lecövekelt. A beviteli eszköz beállításainál látta a HUION-t, de nem volt hajlandó tartósan figyelni rá.

Ezt megoldotta az új verzió. E program kalligrafikus eszköze kezeli az összes program közül legtermészetesebben a toll dőlés-funkcióját. Itt nem kell paneleken bogarászni, alapbeállításként kapja el a dőlésinformációkat.

GIMP

A GIMP ugyanazt a lefagyó kurzort produkálja mint a fenti program, amíg be nem állítod a Menü > Szerkesztés > Bemeneti eszközök panelen. De ő legalább hagyja magát, utána szépen működik. Nem kell verziót váltani.

Eltűnő kurzor

A vezeték nélküli kapcsolat hátránya, hogy időről-időre — használattól függően — tölteni kell eszközünket. Az előző modellekhez képest nagy előny, hogy csak a táblát, a tollat nem. Töltés alatt viszont kikapcsolt állapotban is használható! Minden működik rajta, csak a vezetéket kell kerülgetni.

Egy furcsaságot vettem észre: Töltés közben a rajzterületen eltűnik az ecsetkurzor, és félig vakon kell keresgélni, hogy egyáltalán hol lehet.

Megoldás: Húzzuk ki a készülék USB jelfogóját, aztán töltés után rakjuk vissza.

Rajzolási élmény

Előrelépés-e egy kis felületű tábla után ez a készülék?

Hát komolyan: föld és ég!

Míg a kicsin a csuklód mozgásával rajzolsz, itt az egész kar dolgozik. És a részletesség megfizethetetlen. Egyszerűen azt látod, amit rajzolsz. És az sem zavaró, hogy a képernyőn látom, amit az asztalon rajzolok. Részben azért, mert évek óta így retusálok, maszkolok, rajzolgatok, másrészt nagyon hamar meg lehet szokni ezt a kéz-szem-koordinációt.

A korlátozásokra épített digitális rajzmódszertanomból kihúzható az első két pont: Lendületes vonalakkal természetesen lehet rajzolni, s nem kell állandóan radírozni.

Ugyanakkor hatalmas lehetőség a papíron való rajzoláshoz képest, hogy itt visszavonható, feltűnés és anyagromlás nélkül radírozható, rétegekre elkülöníthető minden. Egy-két hét digitális rajzolás után még a papíron is a CTRL+Z-t fogod keresni, és bosszankodsz majd, hogy nem tették rá…

Összegzés

A Huion Inspiroy WH1409 V2 rajzolótáblát a csomagolás kibontásáig 42.000 Ft ár és 14.000 Ft ÁFA+vámkezelés = 56.000 Ft-os összár terhelte. Hasonló árkategóriában Wacom termékből egy Wacom Intuos Medium vásárolható. Ennek felületének két és félszerese a tesztelt tábla. Nyomásérzékenysége a kétszerese.

Előnyök:

 • Kiváló nyomásérzékenység.
 • Kiváló ár/érték arány.
 • Könnyű konfiguráció.
 • Kényelmes rajzfelület.
 • Valós rajzélmény, kompromisszumok nélkül.
 • Vezeték nélküli technológia.
 • Akkumulátor vagy elem nélküli toll.
 • Töltés közben is használható.

Hátrányok:

 • Photoshop, Inkscape és Krita programoknál némi figyelmet igényel a használatbavétel.
 • Töltés közben ki kell húzni a vevőegységet.
 • A dőlésérzékenység nem jelent akkora előnyt, sokszor inkább zavaró, kiszámíthatatlan.
 • Csak Windows-ra és MAC OS-re van natív driver. Linuxon némi drótozással megoldható, de nem teszteltem.

Értékelés:

Az utóbbi két hétben nagyon jó barátok lettünk. A tábla rajzra tökéletes.

Az asztalomat átrendezte: billentyűzetet cseréltem, hogy elférjek. Nem csak rajzra, de kiadványszerkesztésre, egyéb grafikai munkákra is használom. Az egérrel végzett tevékenységeket szinte teljesen kiváltja, és sokkal gyorsabb, természetesebb a használata.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.