Táblázatkezelés – gyakorlás

Ismétlés: http://informatika.gtportal.eu/letoltes/excel/tablazatkezelok_felepitese.pps

 

Képletek használata

Képletet nagyon sok számítási feladat során készíthetünk. Akkor kell használnunk, ha az adott feladathoz nincs beépített függvény, ami elvégezné az adott feladatot.

A vizsgafeladatokban gyakran előforduló típuspélda képletek használatára például a százalékszámítás, vagy az egyszerűbb matematikai műveleteket igénylő feladatok.

Használatuk nagyon egyszerű. Lépjünk bele abba a cellába, ahol szeretnénk egy számítást elvégezni. Ezután a szerkesztőléc felületbe kattintva elkezdhetjük a képlet létrehozását. Gépeljünk be egy „=” jelet, és utána elkészíthetjük a kívánt képletet. Közben arra kell figyelni, hogy a matematikai szabályokat betartsuk, mert érvényesek a programban. A helyes zárójelezést használni kell, és a műveleti sorrend is a matematikában használttal azonos.

Műveleti sorrendet tekintve az összeadás, és kivonás egy szinten szerepel és alacsonyabb művelet, mint a szorzás és osztás, ami szintén egy szinten szerepel. Ha két művelet azonos szintű, akkor a balról jobbra szabály érvényesül. A program sorrendben először a magasabb szintű műveleteket végzi el, majd az alacsonyabb szintűeket és közben balról jobbra dolgozik. A zárójelek elhelyezése segít a műveletek sorrendjének változtatásában.

A képletekben használhatunk cellahivatkozásokat is. Ha a számítás során cellák tartalmával szeretnénk számolni, akkor hivatkozzunk a tartalomra, a cellára való hivatkozással. Adjuk meg a megfelelő oszlop és sor azonosítót, ami a megfelelő cellát azonosítja!

pl. =C2+(D3*4)/2

Ez a képlet a D3-as cellában található értéket megszorozza néggyel, osztja az eredményt kettővel, és az így kapott eredményhez hozzáadja a C2-es cella értékét.

 

Az alábbi feladatokat a SAJÁTNEVED\TABLAZAT\MAIDATUM mappába mentsd!

 

 

 

1) Robinson Crusoe

Nézz utána a Wikipédián Robinson Crusoe történetének!

Közös feladat: itt találod!

 

 

2) Számtábla

tablazat01

 3) Színház

tablazat02

 

 

4) Valuta

3. feladat: valutavalto.xlsx néven hozz létre egy Excel munkafüzetet!  

(www.valutaarfolyamok.hu – középárfolyamon)

a) Első munkalap: Hozz létre egy táblázatot, amely képes a forintban megadott értékeket dollárra váltani!

b) Második munkalap: Hozz létre egy táblázatot, amely képes a dollárban megadott értékeket forintra váltani!

c.) Harmadik munkalap: Hozz létre egy táblázatot, amely a forintban megadott értéket általad kiválasztott nyolcféle valutára váltja!

 

Relatív és abszolút hivatkozások

http://informatika.gtportal.eu/letoltes/excel/Cellacimzesi_modok.pps

5) feladat:

tablazat03

 

6) SZORGALMI

Készíts egy 10 x 10-es szorzótáblát képletek segítségével!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.