7. osztály: Linux parancssor

parancssor

 

Könyvtárkezelés

Az első érdekes információ lehet számunkra, hogy melyik könyvtárban állunk jelenleg. Ezt a pwd parancs begépelésével tehetjük meg.

Aktuális könyvtár:

$ pwd

 

Ha már tudjuk melyik könyvtárban állunk, az is fontos lehet, hogy az aktuális könyvtárban milyen újabb könyvtárak vagy állományok vannak. Ezt az ls paranccsal tudjuk megnézni. Az ls az angol list szóból származik, magyarul listázásnak fordítható. A könyvtár tartalmának listázása:

$ ls

Könyvtárak létrehozására az mkdir parancsot használjuk. A parancs első része az “mk” az angol make szóból származik. Magyarul elkészít, csinál szavakkal fordítható. A “dir” az angol directory szóból ered, amely magyarul könyvtár, vagy másik elterjedt nevén mappa néven fordítható. A Parancs tehát egy könyvtár elkészítésére utal. Paraméterkén több könyvtár is megadható. Ügyeljünk arra, hogy a Linuxos rendszerek a kisbetű nagybetű érzékenyek. Például a “Bertabla” és a “bertalba” nevű könyvtár két különböző könyvtár.

Könyvtár létrehozása:

$ mkdir konyvtarnev

 

A könyvtár nevekben lehetnek ékezetes betűk, azonban ennek használata nem ajánlott. Ha könyvtárakat más rendszerbe szeretnénk mozgatni, akkor azok esetleg olvashatatlanok lesznek.

Könyvtár törlése:

rmdir konyvtarnev

 

A könyvtár átnevezését az mv paranccsal hajtjuk végre, amely az angol move szóból származik. Magyarul mozgatás jelent. A parancsot valójában arra találták ki, hogy egy állományt egy másik helyre mozgassunk. Viszont ha a mozgatás helye a kiindulási pont, a parancs akkor is működik vagyis átnevezés történik.

Könyvtár átnevezése:

$ mv konyvtar1 konyvtar2

A konyvtar1 nevű könyvtárat konyvtar2-re nevezzük át.

Könyvtár átmozgatása:

$ mv konyvtar1 konyvtar2/

A konyvtar1 nevű könyvtárat a konyvtar2 nevű könyvtárba mozgatja.

Ha már vannak könyvtáraink szeretnénk azokban mozogni is, azt is mondhatnánk szeretnénk könyvtárat cserélni. Erre a célra a cd parancs szolgál. A cd parancs a Change Directory szavak kezdőbetűi. A Directory már ismerős, a Change magyar fordítása cserélni. Ha egy könyvtárba szeretnénk belépni, akkor a cd parancsnak egyszerűen meg kell adni a könyvtár nevét paraméterként:

$ cd konyvtar1

Ezzel a konyvtar1 nevű könyvtárba kerülünk.

Fájlkezelés[szerkesztés]

Fájlok létrehozása:

$ touch filenev.txt

 

Fájlok törlése:

$ rm filenev

 

Fájlok átnevezése:

$ mv file1 file2

 

Fájlok mozgatása:

$ mv file konyvtar/

Fájlba írás:

cat > filenev

ide írsz valami

CTRL+D-vel lezárod, kilépsz belőle.

Fájlok tartalmának megtekintése:

$ cat filenev

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.