7. osztály: Az Internet

Mai leckénkben az Internetről lesz szó. Megtudhatod, milyen módon kommunikálnak a számítógépek egymással. Hogyan azonosíthatunk az Interneten számítógépeket. Milyen tartományneveket használnak az egyes országok.

Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózatAz internetet kezdetben a katonai szervezetek, majd tudósok, egyetemi hallgatók használták. Az internet megtervezésénél nagyon fontos volt, hogy megbízhatóan működjön akár egy ellenséges atomcsapás után is. Ezért nincs központi számítógép. Ha valamelyik számítógép kiesik, az adatok másik úton haladnak tovább.

A gépek közötti kommunikáció kisméretű adatcsomagok formájában valósul meg. Ezek a csomagok tartalmazzák a feladó és a címzett adatait, de az útirány mindig az adott helyzettől (például az útvonal terheltségétől) függően, az egyes hálózati csomópontokhoz érkezve dől el.

Ahhoz, hogy a hálózat gépei együtt tudjanak működni, szabványosítani kellett a kommunikáció módját. Az internet által összekapcsolt gépek kommunikációs nyelve a TCP/IP protokoll.

A TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) protokollt 1983-ban vezették be, ma is a világháló alapprotokollja.

Számítógépek azonosítása

Ahhoz, hogy két számítógép között kapcsolat jöjjön létre, azonosítani kell őket. Ezért minden internetre kapcsolódó számítógép egy egyedi számot kap. Ezt a számot IP-címnek nevezzük. Jellemzően négy, maximum 255-ig terjedő számból áll.

A tartománynév

A felhasználó számára nehéz az IP címet megjegyezni ezért könnyebben megjegyezhető nevet kötnek az IP címhez. Minden ország saját tartománynévvel, domain-nel rendelkezik, amely kétbetűs (.hu, .de, .ro, .nl, stb.)
Emellett használnak többek között .com (üzleti), .org (szervezeti), .edu (oktatási) tartományneveket. Az intézmények, cégek ezen belül saját domain-nevet kérhetnek.

 

 

World Wide Web

 Az Internet egyik leggyakrabban használt szolgáltatása a World Wide Web (www), a világméretű hálózat.

Röviden: web, vagy világháló.

Ma már bárki rendelkezhet saját WEB oldallal az interneten, így a World Wide Web óriási mennyiségű információt tartalmaz minden té­makörben.

A legtöbb intézménynek, cégnek, vállalatnak saját webhelye van, melynek segítségével olcsón és naprakészen tudják tájékoztatni ügyfeleiket. Napjainkban a webhely címe a telefonszámmal egyenrangú helyet kap a cégek elérhetőségében.

A webhely multimédiás, tehát egyaránt tartalmazhat szöveget, képet, hangot, mozgóképet (filmet), stb.

Összefoglaló kérdések (füzetbe):

  1. Mi az internet?
  2. Hol van elhelyezve az internet központi számítógépe?
  3. Egészítsd ki: A gépek közötti kommunikáció ……………………………. formájában valósul meg.
  4. Melyik protokoll az internet kommunikációs nyelve?
  5. Melyik nem IP cím? 17.12.200       192.168.1.3         10.27.36.11      140.300.27.19
  6. Milyen országok domain-neveit írtuk le?    .ke     .lk    .ru    .ua   .ly   .by
  7. Írd le a füzetedbe azoknak az országoknak a domain-neveit, ahol már jártál!
  8. Mi az a WWW?
  9. Oldd meg a következő linkeken található feladatokat! http://informatika.gtportal.eu/index.php?f0=intrenet_www_02    http://informatika.gtportal.eu/index.php?f0=intrenet_www_03   http://informatika.gtportal.eu/index.php?f0=intrenet_www_04   

A [szerkesztés]

B [szerkesztés]

C [szerkesztés]

D [szerkesztés]

E [szerkesztés]

F [szerkesztés]

G [szerkesztés]

H [szerkesztés]

I [szerkesztés]

J [szerkesztés]

K [szerkesztés]

L [szerkesztés]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.