Vektorgrafika Inkscape-pel

A digitális síkgrafikában kétféle ábrázolásmódot használunk. A raszteres, amit legtöbben ismerünk képszerkesztő programokból. Vektoros rajzokat illusztrációs szoftverekkel (CorelDRAW, Adobe Illustrator, Xara stb.) állíthatunk elő. Nem képpontokban, inkább nyitott vagy zárt görbékben kell gondolkodnunk. Sokan emiatt idegenkednek tőle, pedig igazán jó móka és izgalmas lehetőség az alkotásra.

Ha vektorgrafikával szeretnénk foglalkozni, át kell állítanunk az agyunk váltóit. Foltokkal dolgozunk, objektumokkal, amelyeket a létrehozás után átformálhatunk, szerkeszthetünk, egymás fölé helyezhetünk.

Ez az óriási előnye a vektorgrafikának: nincs radír, nincs elrontott rajz. A vázlatosan, foltokból megrajzolt alakzatokat bármikor finomíthatjuk, átszerkeszthetjük.

A teveklub bájos főhőse eredetileg vektorgrafika. Ha kinagyítjuk egy kattintással a képet, a bal oldalon raszteres képként látjuk, míg a jobb oldalon vektorosan ugyanazt az alakot.

A vektorgrafika szépen nagyítható, míg a raszteres képen már csúnyának látjuk a széteső pixeleket. A vektorgrafika “alaptermészete”, hogy a háttere átlátszó, míg a raszteres képek alapvetően téglalapba foglaltak.

A vektorgrafika, mivel objektumokból áll, szétbontható, módosítható.

Hol lehet jól használni? Logók, emblémák, pecsétek, névjegyek, plakátok, rajzfilmfigurák, képregényakalakok, ikonok, betűk tervezésénél.

Legtöbbször nem ad fényképszerű eredményt, inkább színespapír-vagdosásként gondoljunk rá. Rajztechnikájához nem kell drága eszközöket (digitális tábla) beszereznünk, hiszen az egér esetlenségét bőven van lehetőségünk a rajz folyamatában korrigálni.

Ingyenes program, amivel kipróbálhatjuk a vektoros technikát az Inkscape. Iskolai oktatásra is ajánlom, a lenti Sulinetes linkeket akár szakköri anyagnak, órai segédanyagnak is használhatjuk.

Ajánlom még Abonyi-Tóth Andor cikkeit a Sulineten:

http://www.sulinet.hu/tart/fncikk/Kacj/0/31851/index.html

http://www.sulinet.hu/tart/fncikk/Kacj/0/31852/index.html

http://www.sulinet.hu/tart/fncikk/Kacj/0/31853/index.html

Végezetül néhány kép kedvcsinálónak:

Reklámgrafikák, műszaki rajzok, designtervek fontos eszköze lehet a vektorgrafika.

Egy képregényvázlat kidolgozása, feliratozása, színezése Inkscape-ben.

Az igazán nagy grafikusok ezekből a foltokból is fel tudnak építeni fotorealisztikus képeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.