Varga Péter: QT strandkönyv

qt_strandkonyv

Informatikatanári záróvizsgámra készültem éppen. A weben böngészgetve találtam egy csuda jó oldalt az informatikai érettségi feladatokhoz. A fickó kiléte, aki készítette, kideríthetetlen volt. Szerény ember, gondoltam. Az anyagok iszonyú szórakoztatóak voltak — infó érettségi feladatok, ember? –, a narrátor finom humora lebilincselt (oké, igazából nagyokat röhögtem), a szakmai hozzáértése pedig sok segítséget adott azokban a feszült hetekben. Megvolt a záróvizsga, életem első 100%-a. Aztán ugyanazt a hangot megtaláltam itt is: http://szabadut.fsf.hu/oktatas/oktatovideok/ .

Fél évvel később egy konferencián találkoztam a fickóval, a hang alapján beazonosítottam mint egy szonár. Egy véletlen folytán éppen a szobatársam lett, mert ő is a szabad szoftveres szekcióban adott elő. Föltápolt C++ – multiplatform fejlesztés Qt-tal. Az előadását igyekeztem megörökíteni a tabletemmel, ami operatőri szempontból irreleváns vállalkozás volt: nincs az a stabilizátor, ami a folyamatos röhögéstől remegő kezet kiegyenlíti.

A Qt (ejtsd kjút — mint cuki) egy komoly grafikus fejlesztői környezet, melyben sikerült már összedobnom egy kis adatbázis-kezelőt. Írtak már a segítségével grafikus operációs rendszert (KDE), ingyenes kiadványszerkesztőt (Scribus) és a híres Maya 3D program is ebben a környezetben készült. Legutóbbi hír, hogy nem csak hagyományos keresztplatformos (Windows, Linux, MakkOS), de Android és iOS rendszerekre is lehet fejleszteni vele.

Varga Péter “strandkönyve” az első magyar nyelvű szakirodalom ehhez a fejlett programhoz. 58 db. aranyhörcsög van benne, melyet a kitartó lektori munka sem tudott kiirtani. “A hörcsög pointere az asztalunkon lévő kekszekre mutat – vagy akkor ez most a keksz pointere? Még szerencse, hogy nem kutyánk van. Mondjuk egy pointer.”

A könyvet egyelőre úgy ajánlom, mint Néri Szent Fülöp, szabadkozva Ignác atyának, hogy nem olvasta a “Lelkigyakorlatok” c. könyvét. Még kérek egy kis időt. De aki C++-ban már pötyögött valamit, az előzzön meg, nem fogja megbánni! -Kisanti-

 

One thought on “Varga Péter: QT strandkönyv

 1. Sziaszok!
  Örömmel olvasom, hogy nem csak én vagyok Don Quijote.
  Én csak kiegészíteném néhány linkkel az itt elhangzottakat. (Ha ismétlem, akkor figyelémetlen voltam, elnézést)
  Nem csak Qt, de magyarul…
  http://szabadszoftver.kormany.hu/sajat-oktatasi-anyagok/ (közvetlen pdf letöltések)
  Még egy (szabad)szoftver Qt-ben (magam magyarítottam, és a mai napig használom is)
  https://github.com/michal-tomlein/itest
  http://itest.sourceforge.net/
  [stewet]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.