Stop motion – kockázás

A klasszikus animációs filmek jelentős része a “stop motion” a technikával készült. Magyarul ezt a technikát “kockázásnak” hívjuk (a filmet kockáról-kockára vesszük fel). Legszebb példái ennek az animált bábfilmek, gyurmafilmek.

Míg a rajzfilmeknél a mozgásfázisok egymásutánját előre megrajzolt celluloidokról fényképezik, tehát minden rajz más és más, a mozgás továbbhaladásának megfelelően, az animált bábfilmekben két fényképezés között a művész kissé elmozdítja a bábot, ami a filmen az önálló mozgás érzetét kelti.

Minden 3D animációért rajongó szembesüljön vele: az egész technika, amit manapság a számítógép virtuális terében használunk, innen került át, itt kísérletezték ki. Így talán nem haszontalan az animáció alapjait ezzel a klasszikus technikával megismerni, begyakorolni.

Hozzávalók: Fényképezőgép vagy webkamera, tárgyak vagy bábok, amiket mozgatunk, megfelelő világítás és sok-sok türelem.

Már felszabadító élmény, hogy nem kell beszereznünk semmiféle komolyabb filmkamerát, egy egyszerű digitális fényképezőgéppel is elkezdhetjük a játékot.

És mobiltelefonnal? Nos, semmi akadálya, ha elmozdulás-mentesen rögzíthető. Igen, egy kis ügyeskedéssel biztosan megoldható, én mégis rábeszélnék mindenkit a fényképezőgépre.

Szinte minden gépen van állványcsatlakozó. 2000 Ft alatt beszerezhető egyszerű kis asztali állványok már viszonylag stabilan megtartják a gépet. Vigyázzunk azért, exponálás közben nehogy odébb löködjük, mert ennek bizony nyoma marad a filmen! (Ha nem vagy biztos magadban, inkább használj időzített felvételt, ahol a gép maga exponál. De a várakozások okán megsokszorozódó idő miatt jól gondold át.) Állvány híján jó lehet egy babzsák is, amire stabilan ráfektetjük a gépet.

És most? Mondanám: felvétel… De előtte mindenképpen gondolkodjunk.

Az egyik dolog a környezet. Semmiképpen ne kezdj el olyan környezetben dolgozni ahol órákon át nem lehet biztosítani a nyugalmat. Sok bosszúságot okozhat a gyerekszobán átvágtató kisöcsi, a türelmetlen takarító néni.

De nem csak személyek, hanem a szél vagy a huzat, a változó megvilágítás is tönkreteheti több órás munkádat. Ezért ajánlom, hogy inkább zárt térben, mesterséges megvilágítással dolgozz.

Ez utóbbinál figyelj arra, hogy a neonok szépen bezöldíthetik vagy más irányba elvihetik a képeid színeit. Érdemes ilyenkor a fehéregyensúlyt beállítani a gépen, vagy egy olyan beállítást választani, ami eleve korrigálja ezeket a hatásokat. A természetes fény jobb lenne, de gondolj bele, egy-két óra alatt mennyit változik a nap helyzete, vagy egy hirtelen felhősödés is bezavarhat. Nem is beszélve a többnapos forgatásról.

Mekkora képmérettel dolgozzam? Kezdetnek, gyakorlásra biztosan elég a 640 x 480-as VGA méret. Főleg, ha internetre rakod fel a művedet. Érdemes a tároló kártyával is gazdálkodni: Minimálisan 12 képkocka/másodperc már folyamatos mozgás élményét adja, de egy mozifilmben 24 képkocka/másodperccel számolunk. Ez utóbbival kalkulálva 100 kocka nagyjából 4 másodperc…

Látható, hogy az animáció bizony időigényes dolog, emiatt a legfontosabb az ötlet,  és a tervezés kidolgozottsága. Nem nagyon lehet rögtönözni, mindent tudnom kell előre, ezért érdemes képes forgatókönyvet írni a filmkészítés előtt.

De még mielőtt a Csibefutam vagy a Coraline nyomdokaiba akarnátok lépni: néhány ötlet, amivel érdemes próbálkozni…

 • Magától épülő ház. (Lego-animáció.) Hozz létre egy építményt, miközben állványról fotózod építkezésed előrehaladását.
 • Játékok (pl. autók) mozgását vedd fel kis lépésenként.
 • Trükkfelvétel. Találj ki olyan dolgokat, amelyeknek a létrejötte lehetetlen lenne a valóságban. Pl. székkel autózni, vagy a nagykabátod felmászik rád, stb.

Végezetül képeket gyors egymásutánban kell megnézni, megfelelő, például képnéző programban. S hogy hogyan lesz ebből film? A következő cikkben elmondom.

4 thoughts on “Stop motion – kockázás

 1. “A köv. cikkben elmondom.” – hol található a köv. cikk? rengeteg munkával elkészítettem egy csomó fotót, egyszerű digitális fényképezőgéppel, és nem találom a megfelelő programot, amely fotókból megcsinálná a stop motion filmet. eddig csak olyan programot tudtam letölteni, amely maga végzi el a fényképezést.
  köszi előre a segítséget
  zs

 2. Linux alatt tudok megoldást a meglévő képek összefűzésére, a mencoder nevű program megfelelő paraméterezéssel szinte bármilyen videót képes kódolni a képekből, ez a program működik windows alatt is csak éppen ez a fotós dolog nem működik win alatt azt hiszem , mert valami más az input beállítás, de elvileg ez is megoldható openboxra feltelepít az ember egy virtuális linux-os gépet és alatta megcsinálja az összefűzést.
  biztos van egyszerűbb megoldás is pl ulead dvd stúdió vagy hasonló windowsoso videó szerkesztő program képes ilyet megcsinálni.

  üdv big

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.