Portable Document Format

Adobe_PDF_icon

Ma már nem gond egy PDF fájlt létrehozni vagy megtekinteni. Az előbbit akár egy szövegszerkesztővel, az utóbbit böngészővel is megteheted. De hogyan alakult ki ez a formátum, mire használják, és milyen titkos lehetőségek rejlenek benne? Erre próbálunk választ adni cikkünkben…

Kompatibilitás

Az informatikában kezdetektől nagy gondot jelentett a kompatibilitás problémája. A tervező cégek igyekeztek magukhoz kötni a felhasználóikat, így minden program más-más formátumot használt. Ez különösen gondot okozott a nyomdaiparban, ahol nem lehetett elvárni, hogy minden nyomda rendelkezzen az összes kiadványszerkesztő programmal, ami akkoriban a piacon volt (Pagemaker, QuarkXpress, Ventura).

567611__colt-45_p

Állítólag a kompatibilitás (csereszabatosság) kérdése először a Vadnyugaton okozott problémát. Az Amerikában gyártott lőszereknél egyre fontosabb lett, hogy minden fegyvertípusba azonos tulajdonságú golyók kerüljenek. Az „életreszóló” pisztolypárbajok korában bizony nem volt mindegy, hogy a kezedben robban fel a fegyver, vagy el sem sül, mert lötyög benne a lőszer.

Kié a balhé?

Ezeknek a programoknak a felépítése pedig olyan volt, hogy mindent (szöveget, képet, illusztrációt, betűt) csatoltak az alapfájlhoz, de nem ágyazták be abba. Így, ha kimaradt egy betűtípus vagy kép a szállítás során, a nyomdában hiányosan jelent meg az anyag. Ezután jött a vita, hogy ki rontotta el – a tervező vagy a nyomda, vagy kinek az édesanyja…

linking

A kiadványszerkesztők “logikája”: hozott anyagból dolgozunk.

PostScript

Ezen az állapoton segített a PostScript oldalleíró nyelv megjelenése, melyet az Adobe cég fejlesztett ki. A nyomdák ezután kvázi szabványként kérhették, hogy .PS kiterjesztésű állományokat adjanak le a tervezők. Ha valamit elrontottak, azért nem a nyomda volt a felelős.

A PostScript olyan állomány, mely vektoros és bitképes adatokat valamint formázott vagy görbévé alakított szöveget is képes volt tárolni.

post-script

Egy PostScript alakzat (itt éppen betű) leírása.

Portable Document Format

Mivel a grafikai tervező és kiadványszerkesztő programokban közben nagyon sok új funkció jelent meg (áttetszőség kezelése, árnyékok, stb.), a PostScript nyelvnek három változatát hozták létre (Level 1, 2, 3), hogy követni tudják a fejlődést.

Szükség volt ugyanakkor egy olyan állományformátumra, amely meg tudja mutatni, hogyan néz ki egy ilyen .PS-fájl, még a levilágítás, nyomtatás előtt.

Ez az igény találkozott azzal a törekvéssel, hogy a megrendelő is lássa a tervezés során, hogyan alakul a kiadvány. Ez az univerzálisan használható formátum lett a .PDF (Portable Document Format – hordozható dokumentumformátum).

Adobe_PDF_icon

A PDF emblémája.

A PDF megjelenítése

Az Adobe a PostScript nyelvre építve fejlesztette ki ezt a formátumot, és gondoskodott róla, hogy a legtöbb operációs rendszerre eljusson az ezt megjelenítő Acrobat Reader program. (Acrobat Reader a leánykori neve. Ma már a férfiasabb Adobe Readert használja.) Így MAC OS, Windows és Unix-os környezetben is lehetett .PDF dokumentumokat nézegetni, nyomtatni, továbbküldeni.

Az utóbbi években szinte minden böngészőbe beépítettek PDF megjelenítőt, így a weben is elterjedt ez a formátum. A nagy előnye pl. a weboldalakkal szemben, hogy nyomtatásban, képernyőn ugyanazt látod, nem gép vagy eszközfüggő a megjelenítés.

PDF-ek szerkesztésére viszont nem minden program képes. Az Adobe Acrobat PRO-ra vagy vektorgrafikus programra (Illustrator, Inkscape, CorelDRAW) bízhatod ezt a munkát.

f26-1

Kép az internet hőskorából. Egy Netscape böngészőben Acrobar Reader plugin (bedolgozó) jeleníti meg a lap tartalmát.

Néhány szabvány

Az Adobe cég folyamatosan fejleszti a .PDF formátumot. Most tart az 1.7-es verziónál.

 • Az 1.3-ban jelent meg a korrekt színkezelés (színprofilok beágyazása).
 • Az 1.4 már áttetszőséget is tudott kezelni.
 • Az 1.5 pedig pl. rétegeket.

Emellett szabványosították is egy csomó célfeladatra.

 • PDF/X – nyomdai formátum
 • PDF/A – archiválás
 • PDF/E – mérnöki munkához
 • PDF/VT – cserélhető adatokkal (pl. egyedi sorszám) nyomtatás.

pdfx-diferencias-con-pdf1

A PDF/X a nyomdai reprodukálás szabványa.

Szolgáltatások, amiért érdemes választani

A .PDF napjainkban olyan formátum, amibe nagyon sok mindent bele lehet gyömöszölni. Nem csak képek és szövegek nyomdai minőségű tárolására alkalmas, hanem még…

 • használhatod prezentációs módban is, bemutatók, diasorok vetítésére (ott, ahol nincs Powerpoint-lejátszó);
 • korrektúrajeleket tudsz elhelyezni a lapon, vagy a nyomdai folyamatot kísérő megjegyzéseket;
 • űrlapokat készíthetsz vele, melyek adatokat gyűjtenek;
 • Flash animációkat tárolhatsz bennük;
 • filmrészletek tárolására is alkalmas;
 • mozgatható, körbejárható 3D modelleket is meg tud jeleníteni a mérnöki munka támogatására.

DIF-PrivateFlat-Presentation-screenshot

3D modell megjelenítése PDF-ben.

megjegyzes

Kiemelések és megjegyzésdobozok. Csak néhány a korrektúrázás PDF-es eszközei közül.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.