Nyíl eszköz (F1) – Inkscape

Képfeldolgozás47 Képfeldolgozás46

Alapeszköz, amire akkor akkor van szükség, ha ki kell jelölni valamit, vagy meg akarjuk változtatni a kijelölt objektum méretét, esetleg torzítani, elforgatni, vagy áthelyezni szeretnénk.

Több objektum is kiválasztható egyszerre, ha nyomva tartjuk a Shift billentyűt és ráklikkelünk az objektumra, vagy területkijelöléssel választhatjuk ki őket. Mikor kiválasztunk egy objektumot, a program szaggatott vonallal körbejelöli azt, és a sarokpontokon illetve a kijelölő téglalap közepeinél fekete nyilak jelennek meg, ezeket megfogva tudjuk az objektumot átméretezni, ha ráklikkelünk még egyszer a kijelölésre akkor a formát forgatni illetve torzítani tudjuk. A méretváltozás alapértelmezésben, mindig a kijelelő téglalap jobb felső sarkához képest következik be. Amennyiben lenyomva tartjuk a Shift-et akkor az objektum középpontjához képest tudjuk a méretváltoztatást elvégezni, Ctrl nyomva tartása esetén méretarányos változtatást érhetünk el.

Forgatás alapesetben a középponthoz képest történik, de megfogva az objektum középpontjában lévő fekete keresztet a forgáspontot áthelyezhetjük, Shiftel mindig a forgatott sarokkal szemközti sarokpont a forgás középpontja. Torzításnál, nyírásnál, a kijelölő téglalap oldalainál található nyilakat kell használni, itt is a középponthoz képest tudjuk a torzítást elvégezni. A szerkesztő felület felett megjelenő eszköz tulajdonságoknál további lehetőségeket találunk, mint pl.: az objektum elforgatása az óramutató járásával ellentétes irányba 90 fokkal, az objektum elforgatása az óramutató járásával megegyező irányba 90 fokkal, valamint vízszintes és függőleges tükrözés. Itt találunk négy ikont amikkel az objektumokat tudjuk egymás felé- elé helyezni, a következő négy opcióban az általunk használt mértékegységben tudjuk pontosan megadni az objektum koordinátáit illetve méreteit.

A Kijelölő eszközzel egy objektumra kattintva láthatja a méretező nyilakat, ismételt kattintásra a forgató és nyíró nyilak jelennek meg. A sarkokban levő valamelyik nyíl húzásával forgathatja az objektumot a középpontja (egy kereszt alakú jel) körül. Ha forgatás közben nyomva tartja a Shiftbillentyűt, akkor a forgatás középpontja átkerül az átellenes sarokba. A forgatás középpontja egérrel is elhúzható bárhová.

Forgathat (15°-onként) a [ és a ] billentyűkkel, vagy (90°-onként) a Ctrl+[ és Ctrl+] billentyűkkel is. Ha az Alt módosítóval használja a [ vagy ] billentyűk valamelyikét, akkor lassan, pixelenként forgathat.

Bélyegző

Egy objektumról gyorsan készíthet sok másolatot a bélyegző funkcióval. Mialatt egy objektumot mozgat (vagy méretez vagy forgat), az egérgomb nyomva tartása közben nyomja le a Szóköz billentyűt. Ez egy „lenyomatot” hagy az adott objektumról. A műveletet ismételheti, ahányszor csak tetszik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.