Mac OS X

macika

Az alábbi cikkben az Apple Macintosh számítógépek operációs rendszeréről olvashatsz.

Az Apple sikertörténete

Sok amerikai filmben láthatsz olyan számítógépeket, melyeken egy jellegzetes embléma, a „kiharapott alma” világít. Az Apple számítógépei a mai informatikai ipar „luxusautói”. Kidolgozottságukban, formatervezésükben és funkcionalitásukban mindig is az iparág leginnovatívabb, stílusteremtő gépei voltak. Nagyon sokáig a kreatív ipar, a kiadványszerkesztés, grafikai tervezés meghatározó számítógépeit ők gyártották, később a szórakoztatóipart is meghódították.

twilight_mac

Szinte minden termékükkel, megoldásukkal új utakat nyitottak:

 • A Macintosh-ok voltak az első személyi számítógépek, melyeken grafikus operációs rendszer futott: ablakokkal, asztallal, ikonokkal és menükkel.
 • Az iPod volt az első zenelejátszó, amely egy új médiafogyasztási forradalmat indított.
 • Az iPhone volt az első érintőképernyős okostelefon, mely miniatűr kommunikációs- és médiaközpontként működött, kvázi egy aprócska számítógépet varázsolt a zsebünkbe.
 • Az iPad indította el a táblagépek forradalmát, s ezzel az informatikai eszközök használatához végre nem kell repülővizsga – egyszerűen csak működnek.

 

oldmac_j9dv6usp_a8hxfkz7

Az 1984-es Mac.

300px-IPod_family

iPod-család

6191164_5ba437871999cfe4e8a19e5e79585d50_wm

iPhone és iPad

 

Mac OS X

Az Apple számítógépek grafikus operációs rendszere a Mac OS X. [Angolul „mek ou esz ten”, magyarul „makkos” 😉 ]

Az első, amit tudnod kell erről a rendszerről, hogy csak a Macintosh típusú gépeken futtatható.

Míg a PC-k alapfilozófiája mindig is az volt, hogy akár magad is összerakhass, bővíthess gépeket, addig a Macintosh zárt rendszer maradt, ami a kor csúcstechnológiáival élve sokáig, megbízhatóan működött. Így csak egyféle hardverre kellett operációs rendszert írni, ami azon ideálisan működött.

pc_vagy_mac

A Mac és a PC {dizájn versus kábel a rengetegben}

Egy hasonlattal élve: a Mac OS X egy gyönyörű hegedű (szoftver), ami egy művész kezében (hardver) szépen muzsikál. Míg a Windows egy olyan hangszer, ami mindenféle ember kezébe kerülhet, ott elvileg jól kellene működnie, de a gyakorlatban ez sok hiba lehetőségét tartogatja, s az eredmény a triola és a szájharmonika ötvözete.

TriolaHome

A PC filozófiája: hangszert a népnek

A grafikus felület

A magyar számítógép-felhasználók többsége Windows-hoz szokott, hiszen azon tanult, a munkáját is PC-n végzi. Windows-ról áttérni egy Macintosh rendszerre, olyan mint egy német autó után egy franciát vezetni. A sebváltón a rükverc máshol van, a kezelőszervek a kormány más-más oldalán találhatóak. És? Oké, egy normális vezető néhány perc alatt megszokja. De egy számítógépnél a következő sokkhatás fogad bennünket:

 • A tálca nem a képernyő alján van, hanem a tetején. Nem Windows gomb van rajta, hanem egy megrágott alma. Nem tálcának hívják, hanem Menüsornak.
 • Az ablakokon nincs menüsor. Hát akkor hol van? (Olvasd el két sorral feljebb!) Minden aktuálisan futó program a saját menüjét vetíti ki a felső menüsorra.
 • A képernyő alján egy sorban azok a programikonok helyezkednek el, amiket leginkább használunk. Ezt a gyöngysort Dokk-nak hívják, és itt találod az éppen futó programok ikonjait is.
 • A rendszer lelke pedig, ahonnan minden mappádra ráláthatsz, ahol telepítheted az alkalmazásaidat, és még sok dolgot elvégezhetsz, a Finder, egy Windows Intézőhöz hasonló alkalmazás.

mavericks

Mac OS X-en futó GIMP képszerkesztő program. Alul, a Dokk bal oldalán látható, hogy a Finder, a Safari böngésző, és a Gimp program futnak (az ikonok alatti kis fényjelzéssel). A Gimp menüsora a képernyő felső részére integrálódik.

 

A rendszer szíve

Az elnevezésből már értheted a „Mac”-et – Macintosh gépeken fut. Az „OS” az operációs rendszer angol rövidítése. De honnan van az X, azaz tíz?

Ez volt a Mac OS 9-es után következő tizedik változat.

A római számra való váltásnak viszont volt egy komolyabb oka is: innentől a rendszer a nagy gépeken bevált komoly és megbízható UNIX operációs rendszerre épült.

Ez az operációs rendszer közelebb áll a Linux-hoz, mint a Windows rendszerekhez, könnyebb is áttérni róla.

macikal

Az első X. verziójú, UNIX-ra épülő Mac OS.

Előnyök és hátrányok

Kezdjük az előbbivel:

 • A Mac OS X a géppel együtt jár neked. Nem kell külön megvenni, nincs operációs rendszer nélkül forgalmazott gép. Kinyitod és működik. Minden frissítés vagy újabb verzió ingyenes.
 • A Mac OS X gyors, mert a hardverhez optimalizált.
 • A Mac OS X rengeteg felhasználóbarát, kézreálló tulajdonsággal rendelkezik, amivel a mindennapi munkádat gyorssá és hatékonnyá teheted.
 • Alig van rá írt vírus, ezért nem kell vacakolni vírusirtók telepítésével, állandó védekezéssel.
 • Magas fokú dokumentum-kompatibilitás. PDF-re épülő megjelenítés.
 • Jól integrálható más Apple termékekkel: Ha van egy iPhonod, iPod-od vagy iPad-ed, klasszul kommunikálnak egymással.

Hátrányok:

 • Eszement drága eszközök. A minőséget és a csúcstechnológiát meg kell fizetni. A legolcsóbb Macintosh a Mini, ami 160e Ft, ezért már egy becsületes PC-s játékgépet is össze lehet dobni. Igaz, hogy az íróasztalod alatt fogod rugdosni a méretes, hűtéstől zakatoló gépházat, míg a Mini a két kezedben elfér. A laptopjaik 300e Ft körül kezdődnek. Az asztali gépek
  350e Ft – 850e Ft-ig. Míg a hatmagos Mac Pro csúcsszámítógépért 1,3 millió forintot is kiadhatsz.
 • Kevesebb játékot írnak rá. Mert alapvetően nem játékgépnek, hanem munkaeszköznek tervezték.
 • Nem tipikusan buherátor-gép. Korlátozott bővíthetőség hardveresen.

Lehet-e Mac-en?

Néhány kérdés, ami felvetődik a Macintosh használhatóságával kapcsolatban…

 1. Lehet-e Mac-en Windows-os programokat futtatni? Igen, többféleképpen:

  • Mivel a Mac-ec is Intel processzort használnak, második operációs rendszerként fel tudsz rá telepíteni Windows-t, és az indulásnál választhatsz, melyiket indítod el (Bootstrap-nak nevezik ezt a rendszerindító programot.)

  • Virtuális gépben, egy külön ablakban futtatod a Windowst, azon belül a kedvenc programod. (VMWare, Virtualbox – ezek a programok képesek virtualizáltan futtatni más operációs rendszereket.)

  • Sok programot multiplatformosan írnak, tehát kapásból három vagy kettőoperációs rendszerre (Win, Mac, Linux). (Pl. Inkscape, GIMP, Scribus, Chrome – három platformra; MS Office, Photoshop, InDesign – Winre és Mac-re.)

 2. Minden grafikai programot használhatok Mac-en?

  • A kiadványszerkesztés, számítógépes grafika fő szoftverei hagyományosan Mac környezetben jelentek meg először. A Macintosh grafikus operációs rendszere jó ökoszisztémát jelentett ezeknek, ezért a Mac és a számítógépes grafika, mint fogalmak nagyon sokáig összekapcsolódtak. Ma már Windows-ra és Mac-re is megjelentetik az összes fontos kreatív grafikai programot, legyen szó az Adobe termékeiről (Creative Cloud: InDesign, Photoshop, Illustrator, Dreamweaver) vagy az Autodesk szoftvereiről (Maya, 3D Studio Max, XSI).

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.