LMMS: Loop us in fabula!

Andy_Moor_DJ_2010

A mai órán már igazi DJ-k leszünk. Minimális zenei tudással keverünk-kavarunk. Hangmintákból, azaz “loop”-okból fogunk mixelni!

waved

Töltsd le a következő hangmintákat: LOOPS.

A szám ritmusa 140 beat/min. A hangfekvés a zenei “A” hang. E kettő tényezőnek akkor van jelentősége, ha magadnak raksz össze mixeket. Az olyan oldalakról, mint a LooperMan, így tudsz majd megfelelően keresni. Ha más-más ritmusú loopokat választasz, szétcsúszik az ütem, ha más hangfekvésű mintát, disszonáns, csúnya lesz az összhangzat.

searchloop

De most maradjunk azoknál a konzerveknél, amit előkészítettem nektek. Indítsd az LMMS programot, majd töröld a SAMPLE TRACK kivételével az összes hangsávot! Az ilyen típusú sávokra tudunk hangmintákat, loopokat behozni.

egysav

Nevezd át “Szinti”-re az első sávot, majd kattins duplán a sáv első ütemére, és importáld a “synth.wav” hangfájlt.

szinti

Jobb egérgomb Copy/Paste-tal helyezz el egymás után ezen a sávon még néhányat. Elhelyezés előtt mindig kattints bal gombbal az ütemen, majd jobb gomb, Paste.

A panel gombsorán kattints a zöld kotta jelű gombra, ezzel új hangsávot hozol létre. Töltsd fel a megfelelő hangmintákat, az alábbi elrendezésben:

savokhu

Most jön a maszterelés. Azaz a hangerő finom szabályozása.

Ha egy sávot maszterelni szeretnél, hozz létre ún. “Automation track”-et, automatizáló sávot. (A zöld kotta ikon melletti gombocska.) Fogd meg a sávot, és húzd az alá, amit szabályozni szeretnél.

Nyomd le a CTRL gombot és fogd meg a VOL feliratú potmétert (tekerőgombot), majd húzd rá az Automatizáló sáv egyik ütemére. Ha kicsi, fogd meg a széleit és húzd szét.

automationtrack

Kattins duplán ezen a sávon: A következő ablak fog megnyílni.

hangeroe

A burkológörbe az eszköztár kék gombjainak megnyomása után módosítható. Válaszd ezután a második kék gombot (Linear progression). Mozgasd úgy a kék görbe csomópontjait, hogy fokozatosan erősödve érje el az első szakaszban az alapszintetizátor a legerősebb (75-100%) hangzását.

A továbbiakban mindenképpen masztereld a dobokat, mert azok túl vannak vezérelve! További jó kísérletezést!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.