iPad – digitális jegyzettömb

2010. január 27. Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója bemutatja az iPad-et, az Apple új táblagépét.

Vajon megismétlődik-e az  iPod vagy az iPhone sikertörténete? Okos digitális képkeret vagy eszköz, amely alapvetően újradefiniálja a számítógépről alkotott eddigi fogalmainkat? Bereczki Zoltán barátommal, aki régi Mac felhasználó, erről a jelenségről beszélgettünk.

Jó estét, mérnök úr!

Üdvözlöm, tanár úr!

Sikerült beszerezni cikkünk témáját?

Hát, sajna nem… De egy iPod Touch-om van itthon.

A Windows XP születésének hajnalán Bill Gates bejelentette a tábla PC-t, ami nekem, mint ötlet, nagyon tetszett: kézírás-felismerés, jegyzetelés, internet, mindez a laptopok nehézkessége nélkül. Olyan igazi, egyetemista mindenes.

Emlékszem erre a beharangozásra, nekem is jó ötletnek tűnt.

Van-e esély arra, hogy ezt a régi ötletet az Apple valósítsa meg, azaz lesz-e akkora dobás az iPad mint az iPhone volt a mobilpiacon?

Őszintén szólva nem hiszem. Mindenki többet várt ettől az eszköztől. Az ára viszont igazán versenyképes.

Az iPhone tagadhatatlanul nagy dobás. Mobiltelefonja már mindenkinek volt, legfeljebb évente cserélgettük. Három esztendeje, amikor az iPhone-t bemutatták, ezt írtam:

„Szerintem az Apple utolsó nagy dobása két éve a Mac mini és az iPod shuffle bemutatása volt. Minden, amit azóta kidobtak, egy már létező termék továbbfejlesztgetése. Akkor is ezt fogom mondani, ha ma bemutatnak egy szar mobiltelefont.”

Aztán a bemutató után:

„Nem mondom azt. Nem telefont mutattak be (senkit ne tévesszen meg a béna iPhone név, az csak azért van, hogy Douglas Adams szavait némileg aktualizálva azok a félelmetesen primitív létformák is felfigyeljenek rá, akik a mobiltelefont még mindig nagyszerű dolognak tartják), hanem egy valóban forradalmian új számítógépet. Nem munkaállomást, számítógépet.

A munka kivételével jóformán mindenre jó, amire az ember a számítógépét használja, és még magával is viheti. (Itt most nem csak azt értem munka alatt, amiért fizetnek, hanem minden egyéb alkotó tevékenységet.) Ha valóban ilyen szofisztikáltan fog működni, akkor ez tényleg megváltoztathatja a számítógépről alkotott képünket. Még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy nemsokára az ember csak egy HD-t fog otthon tartani a backup miatt (hiszen ha az egész élete a zsebében van, az elég sérülékeny), egy egeret-billentyűzetet és egy monitort. Hazajön, rácseszi az iPhone-t (pfff…) a dokkjára, és kész.

Amikor Iain M. Banks Játékmester c. regényét olvastam, marhára tetszett benne a terminál. Ez egy pici eszköz, ízlés szerinti formában (pl. toll, kitűző), amit mindenki mindig magával hordott, és segítségével tudott kommunikálni, központi adatbázisokra csatlakozni, meg persze minden digitális adatához hozzáfért. Na gondoltam, ilyennek kéne lenni egy számítógépnek. Ezzel megtettük efelé az első lépést.”

Elolvastam pár véleményt, és azokkal értek egyet, akik azt írják, hogy ez az eszköz azoknak való, akik irtóznak a számítástechnikától. Szerintem az iPad akkor lenne nagyon jó, ha tényleg számítógép helyett lehetne használni, de ez egyelőre nem megy, kell mellé egy számítógép. Így elmaradt a nagy dobás.

Az iPhone is valamelyest változott a kibocsátás óta, nem lehet, hogy ez egyfajta kezdeti lépés, aztán ha nagyot üt a dolog, továbbfejlesztik (kamera, számítógépes funkciók, ilyesmi?) Egyáltalán, mindenki azt várta, hogy majd Mac OS X fut rajta… Erre itt van egy nem multitask oprendszer.

Ilyen lett volna az iPad Mac OS X-szel.

Igen, erre gondoltam én is, hogy most fontosabb volt a jó ár, minthogy minden benne legyen. Egyébként a saját programjai képesek valamilyen szintű multitaskra, de szerintem is jobb lett volna egy megváltoztatott Mac OS X. Mindenesetre ez is egy lépés abba az irányba, amit írtam akkor.

Alapvetően üzleti érdek lehet mögötte, hogy az iPhone oprendszere kerül rá? Ami, ugye egy elég zárt modell…

Csak részben. Szerintem az is fontos lehetett, hogy paradigmaváltás legyen: a desktop-egér dologtól egy olyan irányba, ahol maga a rendszer kevésbé van szem előtt. Mint mondjuk, amikor az első Macintosh behozta a desktopot és az egeret a CLI helyett.
Mindenesetre van rajta iWork, irodai alkalmazáscsomag, tehát ezen már dolgozni is lehet. Az emberek nagy részének ez elég a munkához…

Akkor itt állunk egy paradigmaváltás előtt, ami nagyjából az iPhone-nal kezdődött. Nem a „rádióamatőr” az eszménykép, hanem a táskarádió tulajdonosa, nem a bütykölő programozó, hanem a mindennapok felhasználója, olvasója?

Igen, így van.

Számomra érdekes, hogy már a megjelenés előtt a piac milyen érzékenyen reagált: Mindenki megpróbált valamilyen tábla PC-vel előrukkolni. És éppen most jelentek meg az e-book olvasók is.

Az Apple-re nagyon odafigyelnek, biztos az iPod meg az iPhone hatására, amik tényleg megváltoztatták a piacot.
Kíváncsi vagyok, milyen rajta könyvet olvasni… Amúgy az iPad ebook-olvasójának a felülete nagyon hasonlít egy régi mac-es programra, a Delicious Library-ra:

Delicious Library régen
iBooks most

Mit lehet tudni az Apple A4 processzorról, ami köré épül a gép épül? Processzorgyártóvá lépett elő az Apple?

Azok voltak régen is, a PPC processzorokat a G4-gyel bezárólag együtt gyártották a Motorola-val és az IBM-mel, ezt hívták AIM-nek. Pár éve aztán felvásárolták a P.A. Semi (Palo Alto Semiconductor) nevű céget, ami kis fogyasztású PowerPC architektúrájú csipeket gyártott.

Lehet, hogy maga a chip tudja multitask-ot (többszálú programfuttatás), csak az oprendszer nem támogatja?

Valószínűleg tud, csak az akkuidő miatt letilthatták.

Ugyanez az operációs rendszer van az iPod Touch-on, iPhone-on? Osx, Unix alapú ez is?

Lényegében igen. Feltörve például fut rajta terminál, és mountolni lehet a fájlrendszerét számítógépen.

Egyesek azt mondták, az Apple a netbook piacra szeretne betörni ezzel a termékkel. Te hogy’ látod ezt?

Szerintem is erről lehet szó, az ára is ezt mutatja, de az is fontos, hogy a legnagyobb pénz nem a hardverben, hanem a szolgáltatásban van. Majd erre is megveszik az emberek a programokat, zenéket, filmeket az iTunes Store-ból, és most már a könyveket is, ráadásul nem is olcsón.

Míg a fájlcsere miatt mindenki kolompol és a jogvédők kőbaltával állják körbe az internetet, közben az Apple kidolgoz egy új üzleti és forgalmazási rendszert. Milyennek látod ezekkel az eszközökkel (iPad, iPhone, iTunes, iBook) a jövő Apple-jét? Lesz-e benne helye olyasminek, ami nyílt volt az OSX-ben (gondolok itt pl. az X11-es futtatási környezetre) ha már a Flash technológiát sem hajlandó beengedni az Apple a mobil platformjaira?

Jó kérdés. Szerintem az a tendencia, hogy az Apple számítógépgyártóból egyre inkább médiapiaci szereplő lesz. A nevükből is elhagyták, hogy „Computer”. Nagyon jól kidolgozták az új forgalmazási módszerüket. De sajnos az új eszközök (iPhone, iPad) zártak, az iTunes nem támogatja a Free Lossless Audio Codec-et (FLAC), hanem inkább kidolgoztak egy saját formátumot. Bizonyos, hogy zártak akarnának maradni, de remélem, hogy nem megy majd nekik. A piacon ugyanis megjelent a Google nyílt forrásra épülő platformja, az Android.

Eddig az Apple neve összeforrt a csúcsminőségű, de drága termékekkel. Annak idején a Microsoft a tábla PC-t azért nem tudta elterjeszteni, mert négyszeres áron és kétszeres vastagságban senkit nem érdekelt egy új technológia. Vajon az iPad bevezetése “beetetés”, vagy eljön egy olyan kor, amikor tényleg jó minőségű, de elérhető árú gépekkel lep meg minket az Apple?

Mivel már nemcsak a hardverből van bevételük, hanem az igénybe vehető szolgáltatásból is, ezért lehetséges. Akár azt is megtehetik, hogy veszteségesen adják a hardvert. Csak ehhez az kell, hogy tényleg olyanok vegyék meg, akik aztán vásárolni is fognak a Store-ból. Ez is oka lehet a zártságnak. Pedig amúgy nagy lehetőségek vannak ebben az OS-ben, egy feltört iPhone-on vagy iPod Touch-on rengeteg mindent meg lehet csinálni, hiszen gyakorlatilag Unixot futtat.

Jön-e iPad-klón háború? Mondjuk Android-dal…

Egész biztosan. És ez nekünk lesz jó, felhasználóknak. Őszintén szólva kipróbálnám, milyen egy multitouch felületen Archicad-del tervezni, de arra még várhatok.

Mit gondolsz, Magyarországon hogy’ sül el ez a dolog? Az már látszik, hogy itthon drága lesz a 3G-s modell… Vagy illesztek egy USB-s modemet a csak wifi-vel kiszerelt készülékhez, és jön az internet?

Hát azt biztos nem, mert nincs rajta usb, ami szerintem nagy hiba. Nálunk sokan hátránynak élik meg azt, ami az Apple szerint előny, hogy nem egy desktop oprendszer fut a gépen. Itthon ugyanis a legkisebb feladatokra is a legprofibb programot használjuk. Alap képszerkesztésre Photoshopot, pár soros dokumentumokhoz Word-öt, biztos te is ismered ezt a mentalitást…

A mentalitást igen, a pénztárcát nem. Nálunk mindenki azt hiszi, hogy ez a két program ingyenes…

Ez is a mentalitásról szól… Amúgy az iPhone-ra elég olcsók a programok, és az iPad-es iWork is jóval olcsóbb lesz, mint a desktop.

Visszatérve még egy kicsit a technológiára, nézzük a készülék jellemzőit: Érintőképernyő – csúcs. De van, aki a tollat hiányolja.

Csak az, aki még nem próbálta. Tényleg kényelmes még a pici iPodot is ujjal irányítani, iPad-en ez nem lesz gond!

Virtuális billentyűzet… hát nem hiszem, hogy olyan a billentése, mint a régi bécsi zongoránknak…

Ez tény.


Multitask: Rejtőt olvasok eBook-on, de közben Bereczki Zolival szeretnék chat-elni…

Biztos azt akarják, hogy ne forgácsolódjon szét a figyelmed 🙂

Akkor nem fog bejönni a nőknek 😉

Amúgy előbb-utóbb lesz rendes több szálon futó programhasználat – gondolom én.

Lehet, hogy az iPad OS 2.0-ben?

Elképzelhető. Vagy egy olyan, hogy bizonyos programoknak engedélyezett lesz a háttérben futás (mint ahogy pl. a zenelejátszónak iPhone-on most is az), másoknak nem.

Izomerősítő: Ezt a gépet bal kézzel mindig tartani kell (pl. asztalra nem tudod letenni).

Egy könyvet, újságot is tartani kell, vagy lefekteted, vagy kitámasztod. Mivel elég könnyű, nem hiszem, hogy ez gond lehet.

Játékok? Jobs az iPod Touch-ot játékkonzolnak tartja?

Ami a játékokat illeti, az az érdekes, hogy eleinte egyáltalán nem ezzel reklámozták a Touch-ot. Aztán baromi sok játék született rá, és akkor lovagolták meg a marketinggel. Szerintem erre is lesz sok játék, olcsón. Pl. nemrég jött ki az iPhone-os GTA. Lényegesen olcsóbb, mint a PSP-s.

Végezetül néhány Mac-es kérdés: Első Mac-géped?

350-es világoskék iMac. Az első PC-met cseréltem el rá, 2001-ben.

Három mondatos Mac credo (hitvallás)?

1.) Nagyon alaposan ki van dolgozva a szoftver és a hardver is.

2.) Mindkettő letisztult, elegáns, tele apró ötlettel.

3.) Nem kell bütykölni, de ha mégis akarom, a Unix alapok miatt megtehetem.

Mint hegymászó, az Apple melyik termékének vennéd hasznát a világ felett?

A Touch-ra már rátöltöttem egy Tátra-hegymászókalauzt, de terepen még nem használtam 🙂 Amúgy meg az iPhone-nak, mert azzal segítséget is tudok hívni, és van benne GPS. És rá lehet tölteni a hegymászókalauzt 🙂

Van-e valami, ami még a szívedet nyomja ebben a témában?

Az, hogy zárt a platform. Bevallom, nekem jelenleg jobban tetszik, amit a Google csinál. A következő telefonom Android-os lesz. A másik dolog, hogy a számítógépem még mindig elsősorban munkaeszköz. Ezért sem fogok iPad-et venni: a munkám miatt van egy Macbookom, e mellé felesleges. Remélem, az Apple nem fogja magukra hagyni a profi felhasználókat…

Semmiképpen sem. Nagyon köszönöm a beszélgetést!

Szerintem is jót beszélgettünk, köszi 🙂

Bereczki Zoltán építész honlapja |    bebop.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.