Gimp könyv

gimpkonyv

Elkezdődött. Nem láttam korábban az FSF.hu által kiadott GIMP könyvet, de nagyon örülök neki. Az Inkscape könyvvel együtt arra hivatottak, hogy egy kicsit felkavarják az állóvizet a magyar informatikaoktatás Paint-tel festett ege alatt. Nézzétek, töltsétek, tanuljátok!

Az FSF.hu alapítvány támogatásával megjelent Baráth Gábor: GIMP könyv című munkája, melyet minden érdeklődő ingyenesen letölthet és a Creative Commons Nevezd meg! (CC BY 4.0) licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználhat.

A GIMP könyv nem kézikönyv, de nem is tankönyv. Olyan könyv, amelyből – ha figyelmesen olvasod – példákon keresztül megtudhatsz egy csomó dolgot a GIMP használatáról. Ha veszed a fáradtságot, és végigolvasod, a benne található információk alapján meg fogsz tudni oldani nagyon sok dolgot, legyen szó retusálásról vagy tervezésről.

A könyvet nem kell elölről a végéig elolvasnod! Megteheted azt is, hogy egy-egy önállóan is értelmezhető, éppen az adott fotóhoz vagy tervhez szükséges technikát leíró fejezetet olvasol csak el belőle, de olvashatod gyakorlatilag bármilyen sorrendben. Érdemes viszont minél több fejezetet elolvasni belőle, még akkor is, ha nem kifejezetten az aktuális problémád megoldásáról szól, mivel a fontos dolgok – azok, amelyeket sokat ismétlek – annál jobban fognak rögzülni. Ezen felül majd minden fejezetben találhatsz olyan érdekes tippeket és trükköket, amelyek csak ott találhatók. Tudtad például, hogyan kell egy pixel vastagságú vonalat húzni a GIMP-ben? Nézd meg a weboldalak tervezéséről szóló részt!

A könyv három, kb. 10, 45 és 125 MB-os méretű PDF állományként kerül kiadásra. A legkisebben az eredeti képernyőképek képfelbontása mintegy felére van csökkentve. Ez a változat a beállított rossz képminőség, olvashatatlan képernyőfeliratok miatt csak a nagyon türelmetlenek számára javasolt. A közepes méretű változatban a képfelbontás (a képpontok száma) nem, de a képminőség drasztikusan csökkentve van a JPEG-tömörítés minőségének 50%-ra állításával, így a feliratok még olvashatók a képeken, de látható fotók részletgazdagsága is csökkent. A legnagyobb méretű PDF-ben a JPEG tömörítés minősége 95%, vagyis a képek kiváló minőségűek, így ez a könyv ajánlott változata.

Kis felbontású PDF állomány (11MB)
Közepes minőségű PDF állomány (47MB)
Kiváló minőségű PDF állomány (126MB)

http://www.gimp.hu/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.