Gimp – egy ablakban

2010. decemberére ígérik a Gimp 2.8-as verzióját, amelyben már opcionálisan bekapcsolható a régóta várt egyablakos megjelenítési mód.

A UNIX rendszerek ablakkezelését megöröklő GIMP (GNU Image Manipulation Program) a képszerkesztés elismert  professzionális, ingyenes alternatívája. Ha valaki csúcsminőségű programot keres az Open Source világban, akkor mindenképpen találkozni fog vele: Linux, Windows vagy Mac OS X alatt.

A programot létrehozó fejlesztők nem titkolt példaképe a Photoshop képszerkesztő volt. A grafikai iparban szabvány programmá vált nagyágyú sok kellemes tulajdonsága átkerült a GIMP révén a nyílt forráskódú világba. Két hiánya van még: a nyomdai színkezelés (CMYK színtér) illetve a kényelmes felhasználói felület.

Azért ennyire nem rossz a helyzet, de Linux alatt
két képernyős üzemmódban volt mit tologatni.

A 2.8 remélhetőleg mindkettőben előrelépést fog hozni, de ami az átlagfelhasználót érinti, az mindenképpen a használhatósága.

Eddig ugyanis a képszerkesztő ablak, az eszköztár és az egyéb panelek külön-külön ablakban jelentek meg. Szoktuk volt mondani, hogy a régi GIMP telemaszatolja ablakokkal a képernyőt, melyeket tologathattunk ide-oda, keresgélhettünk gombként a tálcán. Az ok az eredetileg X11-es, UNIX-os ablakkezelés volt, amit lehetett mentegetni, finomítgatni, de a megoldást az áttérés az egyablakos rendszerre jelentheti. Jelenleg ugyan az eszköztárak már lebegő módban fölé kerülnek a munkaterületnek, de még mindig zavaró a tili-tolizás.

Ezt a lépést már évekkel ezelőtt megtette az Inkscape, mely a Sodipodi rajzolóprogram alapjain egyablakos illusztrációs programot fejlesztett ki. Egy másik kitűnő program, a 3D-s Blender pedig saját, egyablakos, többosztásos felülettel rendelkezett a kezdetektől.

A GIMP új verziójában a Windows menüpont alatt választhatunk majd a hagyományos többablakos (több monitorra ideális) és egyablakos megjelenítések között.

Forrás: Ars Technica

A Gimp honlapja: http://www.gimp.org/

Magyar közösségi portál: http://gimp.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.