Élet az Inkscape-en túl és az Adoben innen… 1. rész

Pár hónapja több dilemma is foglalkoztat. Egyszemélyes vállalkozásom szokásos szeptemberi kiadása az Adobe CC programcsomag éves előfizetése. Három éves kedvezményes időszak után nagyon megérezte a családi kincstár a szoftverek bérletének emelkedését. Ekkor kezdtem alternatívák után kutatni. Ugyanakkor bosszantott az Inkscape lassú fejlődése, ezért az oktatás frontján is próbáltam lépni valamelyest. Rövid összefoglaló, hogyan sikerült…

Inkscape — a stabil csiga

Kezdjük oktatási oldalról. A pápai Refi Képzőben négy éve felmenő rendszerben Inkscape-pel tanítom a vektorgrafikát. Több okból is nagyon király:

  • Stabil, nagy tudású, professzionális szemléletű szoftver.
  • Van hozzá magyar tankönyv (én írtam, köhöm…).
  • Ebben rengeteg feladat. Nekem végre csak az a dolgom, hogy az önálló tanulást segítsem (a tanár mint facilitátor).

Tavaly még egy falinaptárat is készítettünk a segítségével, ami digitális nyomtatással, több mint 100 példányban készült. Remek, színhű munka lett. De… csak digitális nyomtatással. Ofszet technológiához nem ajánlom, mert az RGB színrendszerből képtelen CMYK-ba exportálni.

Évek óta képtelen. És évek múlva sem fog.

Honnan tudom én ezt? Látom a fejlesztők munkáját az utóbbi 10 évben. Sajnos azt kell mondjam, jobban érdekli őket az SVG 2.0 formátumhoz való igazodás, mint az, hogy manapság egy grafikai programnak alapvetően kutya kötelessége nyomdai és webes kimenetet is produkálni. Nincs mese. Mert a grafikusoknak ez a munkája.

Ehhez képest az utóbbi 10 évben még fel sem vetették, hogy valakinek be kéne fejezni a megkezdett színkezelést. Az valahogy elakadt. Míg a fejlesztők nagy erőfeszítéseket tettek az irányba például, hogy két csomópont közötti görbének pont a tetejére tudjak tenni egy osztópontot.

GRAVIT Designer — a jövő (aki elment)

Szeptember elején aztán találtam egy igazi gyöngyszemet.

  • Innovatív, alapoktól újragondolt felhasználói felület.
  • Intelligens megoldások.
  • CMYK színek… (!!!!)
  • Annyira crossplatform, hogy bármire tudom telepíteni, de ha nem akarom telepíteni, akkor webalkalmazásként is használhatom.

Atyaég, mondom, megvan az igazi! Meglátni és megszeretni, ennyi volt, csak az asszony meg ne tudja… Egy éjszakás közös kalandunk után, miután kiismertem a kis csinost, jó lelkiismerettel bemutattam a végzőseimnek, mondván: “Legyetek boldogok! A következő plakáttervezős, leporellós projektünket ezzel fogjátok szerkeszteni.”

A programról: Van egy zseniális alkotó (Chirstian Krammer), aki felépíti ezt az innovációbombát. Erre megveszi a Corel Corporation. Két hónap múlva már van éves előfizetős és ingyenes verzió. Ez utóbbiból természetesen kiszedik a CMYK-t. Aztán fizethetek 100$-t az éves bérletért.

Ezek után az első projektnél az összes gépen lehalt a szoftver. Rövid kapcsolatunk csillagok alatt közösen tervező szakaszából a keserű csalódottság állapotába kerültem.

Vissza az Inkscape-hez.

(folytatjuk…)

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.