Takács Valéria: Tananyagkészítés a Scratch programozási környezethez

magyarscr

http://scratch.inf.elte.hu oldalon található feladatsorokat azért szeretem, mert – akár önálló munkában is – bevezeti a gyerekeket a Scratch programozásának lehetőségeibe. A feladatsor mögött pedig egy kitűnő szakdolgozat, amely nagy segítségünkre lehet az egyes feladatok tanítására való felkészülésben. Köszönet Balaton-Takács Valéria kolléganőnek, hogy oldalunk rendelkezésére bocsátotta anyagát!

[gview file=”http://grafit.netpositive.hu/download/scratch/szakdolgozat.pdf” profile=”3″ save=”1″]

2 thoughts on “Takács Valéria: Tananyagkészítés a Scratch programozási környezethez

  1. Kedves Tibor!
    Ez egy nagyszerű cikk! A mi középiskolánk évek óta küzd a gyerekek programozási képességeinek javításával. (C#) Én, ebben a Scratch programozási környezetben sok fantáziát látok, és ezt a cikket egy az egyben továbbküldöm a főnökömnek. Persze olvasom a dolgozatban, hogy 10-14 éves gyermekeknek készült, de talán megoldható a 9. és 10. évfolyamon valamely infó tárgy keretén belül megismerkedni e környezettel.
    Köszönöm a megosztást neked és Takács Valériának!
    Szabó István mérnöktanár

  2. Kedves Stewet!

    Amikor a mérnök infósok között részképzős voltam az egyetemen, mi ezzel a programmal tanultuk a “Bevezetés a programozásba” tantárgy egyik felét. Simon Gyula tanár úr azt mondta, hogy idézem: “mérnöki szempontból figyelemre méltó program”.
    Azt hiszem, ha nekünk mérnök-infón jó volt, nem találjátok ti sem gyagyázásnak. Én már régóta kísérletezem azzal, hogy gyerekeket programozni tanítani nem matematikai problémákon keresztül, játékok tervezésével lehet. Klasszikus játékokat (Pac Man, Breakout, stb.) érdemes feldolgozni, mert ezek újra és újra előfordulnak (konzol, PC, mobil, okostelefon). Úgy gondolom, a programozás célja nem az, hogy kiszűrjük azt a néhány tehetséges gyereket, akit be lehet tolni informatikai olimpiára (kicsiben emelt szintű érettségire), hanem hogy fejlessze a diákokat, az alkotás örömét adja nekik.

    Kisanti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.