7. osztály: Internetes és mobilkommunikáció

A Twitter egy mikroblog. Lényegében ugyanúgy használod, ahogyan egy blogot, a Twitter azonban 140 karakterre korlátozza le a mondandódat. Ha felraksz valamit a Twitter-re, azt úgy nevezik: „tweet” – csirip. A Twitteren lesznek majd olyanok, akik „követnek” téged (azok az emberek, akiknek a Twitter oldalán megjelenik a te bejegyzésed) és te is fogsz „követni” másokat (látni fogod, hogy az ő bejegyzéseik megjelennek a te Twitter oldaladon). Bárkit követhetsz, aki tetszik. Lehetnek barátok vagy családtagok, vagy lehet egy híresség, vagy egy számodra fontos személy.

Forrás: http://minipro.blogger.hu/2011/11/03/twitter-hasznalati-utmutato-magyarul

Alapfunkciók:

Tweet

A tweet (ejtsd: “tvít”, magyar jelentése: “csiripelés”) egy bejegyzés, vagy üzenet a Twitteren, melynek hossza legfeljebb 140 karakter lehet.

Retweet 

Egy – eredetileg valaki más által bejegyzett – tweet újbóli megosztása. Amennyiben retweeteljük (újracsiripeljük) valaki tweetjét a saját követőinknek, azok az emberek is látni fogják azt a bejegyzést, akik nem követik az adott illetőt. A retweetelt üzenet első két betűje: RT, majd jön annak a felhasználónak a neve, akinek a tweetjét újra megosztottuk, ezt pedig az újracsiripelt tweet szövege követi.

Reply | Válasz 

Válasz egy adott személynek. A reply onnan ismerhető fel, hogy egy kukac karakterrel és annak az illetőnek a twitter-azonosítójával kezdődik, akinek válaszolunk. A kukac karakter, az azonosító és egy szóköz után pedig írhatjuk a választ az illetőnek, melyet ő kiemelten kap meg. Ezt abban az esetben is megkapja és látni fogja a címzett, ha ő nem követ minket. A fentiekből következik, hogy ezzel a módszerrel nem csak válaszolni lehet valakinek, hanem meg is lehet szólítani más felhasználókat.

Favorite | Kedvenc 

Ez olyan, mint a böngészőben a kedvencek, vagy a könyvjelzők: ha megtetszik egy tweet, akkor meg tudod jelölni (ezt a tweet írója is látni fogja). A kedvencnek jelölt tweetek később könnyen visszakereshetők a saját profil oldalad Kedvenceim menüpontja alatt.

Delete | Törlés 

Egy általunk létrehozott tweet törlése.

 

Timeline | Idővonal

Itt jelennek meg az általad követett felhasználók tweetjei, valamint az általad létrehozottak is. Fordított időrendi sorrendben látod őket, tehát mindig a legújabb van legfelül.

Mentions (említések) | @Kapcsolat fül alatt

Itt azok a tweetek jelennek meg, melyben szerepel az azonosítód (az én esetemben azok, melyekben szerepel a @Minipro_blogger vagy a @__Jersey). Tehát ha valaki megemlíti a neved (azonosítód) a twitteren, akkor azt itt látni fogod, így nem maradsz le semmiről.

Messages | Üzenetek

Ezzel olyan üzenetet tudsz küldeni egy felhasználónak, amint csak ketten láttok, a többi követő nem. Ezeknek az üzeneteknek a hossza sem lehet több 140 karakternél. Időrendi sorrendben bármikor visszaolvashatod őket.

Hashtagek | Kulcsszavak

Néhány tweetben lehet látni egy # jelet és utána egy szót (vagy akár több szót, de egybeírva). Az ilyen tweeteket úgy kell elképzelni, mint ha egy címkét ragasztottunk volna egy adott bejegyzéshez. Ezek alapján könnyedén visszakereshetők a twitteren létrejött, hasonló témájú bejegyzések. Például #foci #nyár, #zene, #napkerdese, stb. Természetesen egy tweetbe írhatunk több ilyen taget is.

Follow | Követés

Ha egy felhasználó adatlapján a felhasználóneve körül található  gombra kattintasz, akkor attól kezdve követed őt Twitteren. Ez azt jelenti, hogy láthatod az összes általa írt bejegyzést az idővonaladon. Ne felejtsd el, hogy ugyanakkor az illető egészen addig nem fogja látni az általad írt bejegyzéseket a saját idővonalán, ameddig ő szintén nem kattint a profilodon lévő Follow gombra. Tehát ha te követsz valakit, és ő nem követ téged, akkor alapesetben egyoldalú lesz a kommunikáció (hacsak nem írsz neki, Ő pedig válaszol), ha pedig mindketten követitek egymást, akkor mindketten látni fogjátok egymás tweetjeit.

Még néhány gondolat a követéssel kapcsolatban: a Twitteren ne várd el senkitől, hogy csak azért kövessen Téged, mert Te is követed őt. Ez lehet, hogy elsőre furcsának tűnik, de ez itt teljesen természetes dolog és nem számít illetlenségnek. Ahogy az is teljesen természetes dolog, ha olyanokat követsz, akiket pl. nem is ismersz személyesen. Tipp: Nézd meg az adott felhasználó utolsó 20-30 tweet üzenetét és nagy valószínűséggel el fogod tudni dönteni, hogy érdemes-e követned, vagy sem.

A tweetek védelme

Amennyiben nem szeretnéd, hogy bárki el tudja olvasni az általad írt tweeteket, abban az esetben be tudod állítani, hogy csak azok láthassák az általad ezek után létrehozott tweeteket, akiknek ezt jóváhagyod. A funkciót keresd a Beállítások menüpont alatt. Tweetjeim védelme, és pipa.

Tweet Location | Helyszín tweetelése

Lehetőség van arra, hogy a Twitter kijelezze azt a helyet, ahol a tweetet közzétettük, így a tweetelés helyszíne látható lesz (ez a lehetőség csak akkor működik, ha külön engedélyeztük a beállításoknál).

Twitter kliens

A Twitter kliens egy szoftver, mely segítségével új tweeteket hozhatunk létre és megtekinthetjük a Timeline-t, elolvashatjuk a nekünk küldött üzeneteket, stb. Ez lehet egy egyszerű alkalmazás a számítógépen, vagy mobiltelefonon, de lehet webes felületű is, mint maga a twitter.com.

Iphone kliens: https://twitter.com/#!/download/iphone
Android kliens: https://twitter.com/#!/download/android
iPad kliens: https://twitter.com/#!/download/ipad
Blackberry kliens: https://twitter.com/#!/download/blackberry
Windows 7 mobil kliens: https://twitter.com/#!/download/wp7

Twitpic, Twitvid, yfrog és társai

Ezek külön szolgáltatások, melyek megkönnyítik a különböző tartalmak megosztását. A Twitpicsegítségével képeket, a TwitVid segítségével videókat, az yfrog segítségével pedig képeket, videókat is megoszthatunk. Ha ezeket használjuk, akkor nem kell bajlódnunk azzal, hogy külön tárhelyre feltöltsük a képet vagy a videót, utána pedig az adott anyag webcímét bemásoljuk a tweetünkbe. Ezek a kiegészítő szolgáltatások megteszik ezt helyettünk, így gyorsabban és jóval kényelmesebben tudunk tartalmat megosztani.

Tweetlonger

Néha előfordul, hogy a 140 karakter nem elég. Ilyenkor jön jól a TwitLonger, ahol 140 karakternél hosszabb tweeteket lehet írni, vagy olvasni. Ilyen funkció a magyar nyelvű yamm.hu weboldalon is van.

URL rövidítők

Mivel egy Twitter-bejegyzés legfeljebb 140 karakter hosszúságú lehet, ezért nem mindegy, hogy ha pl. egy webcímet szeretnénk megosztani, akkor az milyen hosszú. Vegyünk egy példát, az egyik bejegyzésem URL-jét:

http://minipro.blogger.hu/2011/11/02/twitter-ismerteto-szkeptikusoknak

A link hossza 70 karakter, így a rendelkezésre álló 140-ből már csak 70 marad a mondanivalónk leírására, bemásolju linket mellett. Az URL rövidítők – ilyen pl. a bit.ly szolgáltatás – a fenti 70 karakteres webcímből egy ilyen 20 karakteres változatot készítenek: http://bit.ly/uFFqFK. Ha ráklikkelünk erre a rövid linkre, akkor ugyanaz a bejegyzést fogjuk elérni, mintha a felső webcímre kattintottunk volna, viszont ebben az esetben 50 karakterrel több hely marad tweetünkben.

Regisztráció

A Twitterre való regisztráció, és a használata is teljesen ingyenes. Az alábbi címen lehet regisztrálni: https://twitter.com/signup A magyar nyelvet külön be kell állítani.

IRODALOM:

http://source.smepro.eu/sites/default/files/sme-courses/documents_public/twitter_hasznalata.pdf

http://abonyita.inf.elte.hu/letoltes/A_Twitter_hasznalata_v1_0.pdf

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.