6. osztály: Macska újratöltve

zsebg

Ebben a leckében már változókat fogsz használni. Mi az a változó? Egy zseb a memóriában, amelyben cserélgetheted a számokat vagy szövegeket. De mire jó ez az egész?

Az előző órán tapasztaltad, hogy a macska kisebb dolgokat meg tudott jegyezni, azt visszamondani, sőt majdnem fejszámolóművészt faragtunk belőle. De mi van akkor, ha sokféle dolgot kell megjegyeznie? Te hogy csinálnád?

Szerintem felírnád egy papírlapra. Nos, a változó ilyen virtuális papírlapként működik. A rendszer memóriájának egy elkülönített területe, ahova beírhatunk számokat vagy szövegeket, s később akár meg is változtathatjuk azokat. Ez számolásnál sokszor jól fog jönni!

w11

Emlékszel erre a szerkezetre? A macsek megjegyezte a neved, mert beletette a “válasz” nevű kis csomagocskába. De mi történik akkor, ha egymás után két kérdést teszel fel, és kiíratod a “válasz” tartalmát?

1) Feladat: Kérd meg a macskát, hogy kérdezzen rá, hogy melyik a kedvenc színed, majd kérdezze meg azt is, hogy ki a kedvenc együttesed. Írasd ki, mi van a “válasz” csomagban!

Nos, ezt a korlátot léphetjük át változók használatával. Így hozhatsz létre változót!

 zseb1

zseb1_1

Ha a “zseb1” csomagocska előtt bekapcsolva hagyod a pipát, akkor a képernyőre kiírja, éppen mi van a “zseb1”-ben. A bal felső csücsökben keresd.

zseb1_kepernyo

2) Írj programot, amelyben a macska megkérdezi a kedvenc számodat, majd ez a szám belekerül a “zseb1” változóba. Csak belekerül, és a macska nem mond semmit!

Oké, elérkezett az igazság pillanata! Készíts a “zseb1” mellé egy “zseb2” változót. És oldd meg velük a következő feladatot:

3) A macska kérjen tőled két számot, majd adja össze ezeket és mondja meg az eredményt!

4) A macska kérjen tőled két számot, majd mondja a következőket: “A két szám összege:”, “A két szám különbsége:”, “A két szám szorzata:”, “A két szám hányadosa:”.

5) A macska kérjen tőled két számot, majd döntse el, hogy az első vagy a második nagyobb, esetleg egyenlő mindkettő! A felhasználható új elemek:

osszehasonlitas

haakkor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.