Stop motion – képsorból film

Oké, órákig kattintgattad a fényképezőgépedet, hogy legyen egy klassz képsorod. De hogy lesz ebből film? Erről szól a következő oktatóanyag. 

A Blender amolyan svájci bicska a szabadszoftveres világban. Nem csak modellezésre, animációra kiváló, de játékot is lehet vele készíteni, és – ezt kevesebben tudják – filmvágásra is használható. Nem azt mondom, hogy egy Premiere, de ha a sajátságos logikáját megszokjuk, kisebb feladatokat szépen megoldhatunk a segítségével. Igazi hobbistúdió 20 MB-on, ingyen, és elég jó minőségben.

Célkitűzés – milyen felhasználásra készül a film?

Adott egy képsor, amely ott lapul a merevlemezeden. Először is vizsgáljuk meg, mekkora képekből áll! Ezt bármelyik képnézegető vagy képszerkesztő programmal megteheted. Én pl. a Picasa-t használtam.

480 x 390 pixel méretű a képsorom egy kockája. Egy mai átlagos digitális fényképezőgép ennél természetesen sokkal nagyobb képeket állít elő.

Nézzünk például két gyakran használt standard filmes méretet:

  • PAL: 720 x 576 px
  • HDTV: 1920 x 1080 px
Az előbbi a normál (4 : 3) TV, az utóbbi a nagy felbontású 16 : 9 arányú “plazma”. Mindkettő jóval alatta marad egy mai fényképezőgép felbontásának.
Először döntsd el, mi a célod! Youtube-ra szeretnél felrakni valami szösszenetet, vagy a tévécsatornák fogják leközölni?
Vegyünk egy extrém példát: Az én Olympos gépem 3648 x 2736 px-es képet állít elő. Ha a számológépben ezt a két értéket elosztom egymással 1,33-ot kapok. A hosszabbik oldal tehát 1,33-szorosa a rövidebbiknek. Ugyanúgy, mint a 640 x 480 px-es képnél. Ez a 4 : 3 arány. Ha ilyen 3648 x 2736 px-es képekből álló sorozatot vettem volna fel, akkor a Blenderben elhelyezve:
  • PAL (720 x 576 px)-re állítva hagyományos tévékészülékre készíteknék vele animációt.
  • 640 x 480 px-et (VGA) beállítva egy Youtube videó lehet belőle.
  • 3648 x 2736 px-es teljes felbontásban pedig kipróbálhatjuk, milyen erős a gépünk – mondjuk egy digitális mozihoz.

Példaanimációnkhoz a fenti remek klipet választottam. 122 képkockáját innen töltheted le. Bontsd ki egy munkamappába.

Blender – a film beállításai

Indítsd el a Blendert! Először is állítsd be a készülő film dimenzióit a kijelölt panelon!

Itt visszaköszön a képkocka mérete. Állítsd alatta 100%-ra a csúszkát, hogy teljes méretben dolgozzon! Majd a kezdő és záró képkockát állíthatod át.

Videoszerkesztés

Ezután váltsunk át videoszerkesztő nézetbe!

A képen jelöltem a többsávos szerkesztésre alkalmas terülelet: ide helyezhetsz el képsorokat, filmeket illetve zenéket. Felette pedig egy fekete képernyő: itt fog megjelenni a filmed.

Importáljuk a képsort az Add > Image paranccsal. Megjegyzem: Ebben a menüben szóló képet, képsort (image strip), hangot is behívhatsz!

Az importáláshoz jelöld ki sima kattintással a kezdő ALT+kattintással a záró képkockát! Majd Add Image Strip gomb.

Az idősávon megjelenik a képsorod összefüggő videosávként. G betűt megnyomva az egérrel viheted a helyére, a kezdő képkockához. Ha most a pillanatot jelző függőleges zöld vonalat mozgatod, a képernyőn megjelenik az animáció. A legalsó eszközsorban simán lejátszhatod. A képernyő az egér görgőjével nagyítható.

Ha vágnod kell a filmen:

Ha kész vagy, menj vissza Default – alapnézetbe!

Rendereljük a videót

Az F12 (billentyűzet) vagy az Image gomb (jobb oldali panel) megnyomásával kirenderelhetsz egy képkockát. Így ellenőrizheted még a film elkészülte előtt, hogy minden a helyén van, jók-e a beállításaid.

A bal panel alján jelöltem az Output (Kimenet) beállításait. Itt először jelöld ki azt a könyvtárat, ahova szeretnéd kiírni a filmet, majd határozd meg, milyen formátumban akarod. Én például H264-es tömörítésű fájlt készítettem, mert ez viszonylag hamar felmászik a Youtube-ra.

Ezután nyomd meg az Animation gombot, s ezzel el is készítetted a filmet, amit megtalálsz az általad kijelölt mappában.

Az eredményt itt, alant láthatod. A klip, amiből kipreparáltam: Oren Lavie: Her Morning Elegance. Jó szórakozást, eredményes munkát kívánok!


3 thoughts on “Stop motion – képsorból film

  1. Szia!
    Örülök, hogy ismét vannak új tartalmak! Sajnos van egy problémám a 2.59-es blenderrel. A video szerkesztésnél nekem nem jelenik meg kép csak egy fehér téglalap. Az op. rendszer Windows Xp, ha ez számít. Tapasztalt már valaki hasonlót?

    vopy

  2. vopy, nálam is ugyanez a helyzet, és nagyon fontos lenne, hogy megcsináljam azt a videót. tudna valaki segíteni? miért van fehér téglalap a képek helyén?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.